Szent Doimus Székesegyház

Horvátország
Split-Dalmácia megye
Rövid leírás:
A székesegyház Split védőszentjéről, Szent Dujmóról kapta a nevét, aki Diocletianus alatt halt vértanúhalált. A templomban magyar vonatkozással is találkozhatunk: a főkapu felett két kőkoporsó van elhelyezve, melyekbe IV. Béla magyar király lányainak, Katalinnak és Margitnak a földi maradványai vannak befalazva, akik a tatárok előli menekülés során vesztették életüket. A székesegyház a VII. századtól - átépítésekkel - keresztény templomként működik.
ngabi
2012-09-13 20:15:35

2013.09.02 14:05 ngabi állapot: 5 - egyéb

A Székesegyház most is gyönyörű állapotban van, nagyon sok a látogatója.
"A templom bejáratánál más magyar vonatkozású emlék is van. A splitiek a két királylány holttestét még be tudták fogadni, de apjukat, mer szerintük a városra hozta a tatárokat, nem tűrték meg semmilyen formában.A kaput két oldalról őrző oszlopok tövét eredetileg egy-egy három alakból álló szoborcsoport díszitette. A baoldali hármas csoport teljes, a kis szobrok közül az egyik Laszkarisz Máriát, IV. Béla feleségét ábrázolja. A másik oldalon az oszlop tövében viszont most csak két alak van. A harmadik IV. Béla volt, de eltávolították."
Részlet: dr. Bedécs Gyula Horvátország és tengerpartja című könyvéből
A hiányos képet megjelöltem!