Szent Kereszt rotunda

Kápolna
Križovany nad Dudváhom
Rövid leírás:
A település a rotunda patrociniumáról kapta a nevét. Az első adat 1296-ból való. Ekkor Keriestur névvel említik.
A körtemplom nagyrészt eredeti formájában ma is áll, korabeli részletei – a déli kapu kivételével – ma is láthatók. A téglából készült épület körhajójának belső átmérője 5,40 méter. Falvastagsága 1 méter, míg az enyhén patkóíves szentélyé 1,25 méter. A hajó fölötti boltozat újkori átalakítás eredménye, míg a szentély fölé az eredeti negyedgömb kupola borul. Belső, északi falán egy festett 1246-os évszám látható. Ez az évszám vagy az építés idejét, vagy a tatárjárás utáni felújítás időpontját örökíti meg. Építési ideje valóban lehet néhány évtizeddel korábbi is. Külső, enyhén kiülő lábazatát párnatagos profilszakasz zárja. Mind a szentély, mind pedig a hajó ereszvonalát farkasfogas főpárkány kíséri.
1760-ban, a bővítési igény miatt nyugati irányban egy barokk hosszházat toldottak az épülethez. Ekkor bontották meg a rotunda nyugati oldalát. Végül 1938-ban a barokk toldalékot lebontották és egy 90 fokos fordulattal új, háromhajós templomot építettek mellé. A rotunda így ennek az új templomnak lett az oldalkápolnája. Ekkor szűkítették be a korábbi áttörést egy új nyugati nyílással. A rotunda déli kapuzata ezáltal megközelíthetetlenné vált.
Marcius