Szent Krševan-templom

Horvátország
Zadar megye
Rövid leírás:
A háromhajós templomot a Benedek-rendi szerzeteseknek építették román stílusban. 1175-ben szentelték fel a zadari vértanú emlékére. A homlokzata egyszerű, a templom déli részében nagy tér található. A belseje román-bizánci stílusú freskókat rejt. Az oltár 1701-ben épült, amelyet 1717-ben 4 nagy szoborral toldottak meg. A szobrokat Alavisa Tagliapieta készítette. A harangtornyot a 15. században kezdték el építeni, de sosem fejezték be.
A templomban temették el I. Lajos magyar király özvegyét, az 1387-ben Novigradban meggyilkolt (Kotromanić) Erzsébet magyar királynét.
ngabi
2011-09-24 13:02:02

2011.09.11 11:37 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 44° 6,955' E 15° 13,576' - egyéb

A Szent Kresevan-templomban, 1403-ban egy alkalmi koronával magyar királlyá koronázták Zsigmond ellenlábasát, II. Károly fiát, Lászlót. Az ellenkirály Zárát később százezer dukátért eladta Velencének, és a város a polgárok akarata ellenére sem került vissza többé Magyarországhoz.
Arról is híres, hogy itt van eltemetve Nagy Lajos szerencsétlen sorsú özvegye Erzsébet, akit Újvárban (Novigrad) kivégeztek.
Információ: Zadar látnivalók
A templom hátsó része be volt állványozva, csak keveset láttam belőle