Szent Lőrinc római katolikus templom

A település központjától keletre lévő, kissé magasabb helyen
Rövid leírás:
Béld falu román stílusú, félköríves apszisos temploma legkésőbb a 13. század első felében már állt. Egyes források szerint a templom patrocíniuma már 1135-ben dokumentálható. Maga a falu a ránk maradt forrásokban először 1290-ben szerepel. A falu az Árpád-korban a Hont-Pázmány nem birtoka volt. 1290-ben a település egyik felét egy selmecbányai polgárnak adták el.

Valamikor a gótika idején a templomot nyugati irányban bővítették: hajóját meghosszabbították és a ma látható harangtoronnyal egészítették ki. Valószínűleg ekkor készült a szentély északi oldalán a sekrestye is. A torony nyugati falán négyzet alakú kőtábla található, latin felirattal, amely ma már alig olvashat.

1725-ben az épület nagy, barokk stílusú felújításon esett át. A korábbi szakirodalom e dátumot még mint a templom felépítésének idejét tartotta számon. A berendezés szintén barokk kori. Ezek közül kiemelkedik egy barokk orona 1731-ből, amely a közeli Berencsfalu (Prenčov) templomából származik és 1845 után került ide. További építési munkák is zajlottak a templomon 1871-ben.

E munkálatok valamelyikén készülhettek a falak megerősítésére a robosztus falpillérek a templom déli oldalán.

A közelmúltban végzett felújítási munkák során három kisebb méretű, középkori ablak is előkerült, amelyet ma be is mutatnak a homlokzaton.

A templomot kőfal veszi körül.

A templomban misézett Andrej Kmeť neves pap, a szlovák nemzeti mozgalom és tudomány korai, kiemelkedő alakja, aki egy közeli falu plébánosa volt egykor.

A leírás adatainak és képeinek forrása: www.apsida.sk