Megújulásunk támogatója:  

Szent Mihály kápolnaOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,192'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,497'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kápolna
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Hlavná ulica (Fő utca)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Egykori temetőkápolna. Alsó része, a mai altemplom a 13. század végén épült, míg felső része 1360-80között. A 15. század végén, a kassai születésű Szahtmáry György kezdeményezésére északi oldalához egy újabb hajót, míg délnyugati részéhez egy oldalkápolnát építettek. A 19. században többször renovált épület mai formáját a Schulek Frigyes budapesti műépítész által irányított, 1902-4-ben történt újjáépítése során nyerte el. Az erről szóló, magyar nyelvű felirat a sekrestye bejárata fölött olvasható.

A diadalívszerű homlokzat a nyeregtetős toronnyal építészettörténetileg szinte egyedülálló. A Magyar Katolikus Lexikon leírása szerint \"Egyhajós terem 2 keresztboltozattal, a nyolcszög három oldalával záruló szentélyben egy hatsüveges szakasszal. Kapuzata (szobrai) és szentélyének D-i falát díszítő hármas ülőfülkéje rokonságot mutat a lőcsei Szt Jakab-templommal ( http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=102 ).

Ny-i homlokzatán a középtorony erőteljes csúcsíves hevederen nyugszik. A gazdagon tagolt, csúcsíves bejárat meredek, háromszögű, kúszóleveles oromzattal és az azt közrefogó hangsúlyos fiatornyokkal díszített. Az orommezőben Szt Mihály főangyal domborműve 3 dús rozettával. Falába kívül középkori sírköveket építettek be.\"

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2010-12-27 11:38:46
 
 

Állapotjelentések

2013.05.09 14:12 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,193' E 21° 15,495' - egyéb

Egy nagyon szép állapotban lévő kápolna Kassa főterén.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.