Szent Mihály plébániatemplom

Námestie svatého Michala
Rövid leírás:
Jelenlegi formájában keletelt, háromhajós, nagyméretű gótikus épület, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel, nyugati részén jellemzően reneszánsz stílusú toronnyal. A templomtól északkeletre a később épült Szent Anna kápolna áll.

A Szent Mihály titulusú templom legkorábbi magja a tatárjárás után épült, az első említése a pápai tizedjegyzékben 1332 és 1337 közöttről származik. Az eredeti épület kibővítésére a 15. században, az akkor birtokos Újlaky-család kezdeményezésére került sor gótikus stílusban. A templomtest ekkor nyerte el a mai tömegét és részleteinek java is ekkorról származik. Szintén a 15. században, annak harmincas éveiben a huszita veszély miatt megerődítették, fallal vették körül, ennek a lebontására csak a 18. században került sor.

Ma több mint 45 méter magas tornyát 1610-ban építették ki reneszánsz stílusban (ekkor készült el a körbe futó erkély), a nyugati fal és az itt nyíló bejárat azonban középkori, 15. századi. A kaput a négy evangelista egykorú kőszobra díszíti (az adatfelvételkor három volt a helyszínen látható). A 19. században készült timpanon kivételével a kapu őrzi a több mint 600 évvel ezelőtti megjelenését.

A 16. században a templomot a protestáns gyülekezet használta, majd evangélikus lett. A 17. század végén rekatolizálták, belső díszítései, berendezései is így jobbára barokk stílusúak, keresztelőkútja azonban 1563-ban készült. Barokk főoltárát 1928-ban neogót oltárra cserélték. Eredeti berendezése volt a II. Lajos király adományozta, fából készült mariazelli Madonna-szobor, amely később az Erdődy-család gyűjteményébe került.