Szentlélek-ispotály

Kamenná u.
Rövid leírás:
Hozzávetőlegesen kelet-nyugati tengelyű, két traktusból álló, nyeregtetős, egy szintes épület, a nyugati traktus teteje fölött karcsú, fából készült huszártoronnyal. Utóbbi szárnyon gótikus nyílászárók, részben a falazatban helyreállítva. A keleti szárny eltérő arányú, déli kapuja barokk. Hozzá észak felől más épületcsoport csatlakozik zárt udvarral.

A Szentlélek-ispotályt a források szerint Hédervári Kont István, I. Lajos bizalmi embere, a város akkori ura alapította és 1349-1365 között épült fel a Vághoz közeli ponton. A részben kórházként, részben szállásként használt épület a klasszikus közkórházak megjelenésével funkcióját vesztette, de jó minőségű falainak hála, raktárként használták, részben ezért nem került sor a lebontására a 20. században, a 2. világháborús bombázások, majd a szocialista „városrendezés” során. Ez utóbbiban Galgóc Vághoz közel eső történelmi épületállománya szinte teljesen megsemmisült, az ispotály körül ma részben panel toronyházak emelkednek.

A kutatásokat követően 2002-ben került sor az épület helyreállítására.
2015-05-08 15:22:00

2015.05.01 15:00 klo állapot: 4 - egyéb

Jól sikerült helyreállítás, imponálóak a középkori részletek, hibátlan a tető, de valószínűleg vizesedik, ezért sok a homlokzati hiba. A lábazat körben javítva.