Megújulásunk támogatója:  

Szent Mihály római katolikus plébániatemplom


http://www.pfarrebadtatzmannsdorf.at

http://www.pfarrebadtatzmannsdorf.at

wikipedia.org
Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 24,378'
Hosszúság (lon):
E 16° 15,416'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Hauptstraße 45
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az itt bányászható szerpentin kő miatt már az őskor óta lakott területen álló, híres várkastély és az alatta kialakult település Árpád-kori eredetű. A 17. században került a Batthyány grófi család birtokába.

Eredetileg már a 15. században állt egy templom a ma is látható épület helyén. E középkori templom falainak felhasználásával építtette Batthyány Lajos gróf özvegye 1733-ban a ma is látható egyházat. A templom északnyugat-délkeleti tájolású, egyhajós, nyereg tetős, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyű, barokk külsejű építmény. Barokk nyílászáróit mind a mai napig megtartották. A hajó déli falán a kapu mellett késő román kori ablak nyílása látható a falfestés maradványaival együtt.

A templom északnyugati homlokzatához csatlakozik, onnan ugrik előre a gúlasisakos harangtorony. Ez egy későbbi bővítés eredménye, csupán 1853-ban készült el. A benne ma található bronz harangot 1535-ben öntötték. Az előterében található, csúcsíves záradékú nyugati kapu a késő gótikus stílusú középkori templomból származik. A hajóhoz északról sekrestye csatlakozik.

A templomhajó nyugati végében található a karzat. A hajótér csehsüveg-boltozatos. A templom berendezése a barokk korból származik. A főoltár barokk oltárépítményének félköríves fülkéjében a golgotai szoborcsoport látható 1733-ból. A szószék az 1750-es évekből származik; mellvédjén lévő olajfestmények a négy evangélistát ábrázolják, a hangvetőn Szent Mihály látható. A sekrestyeszekrény 1761-62-ben készült.

Az épületet 1870-ben és 1963-ban is restaurálták.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2018-10-23 09:54:02
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Pellengér (0.121 km)
Óramúzeum (4.125 km)