Megújulásunk támogatója:  

Szent Mihály templom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 21,406'
Hosszúság (lon):
E 18° 3,330'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Zobordarázs, a település északi részén lévő dombtető
Egyéb adat:
A település a 20. század elejéig a Darázs, Darázsi nevet viselte, a Zobordarázs nevet azért kapta, hogy megkülönböztessék a Hont megyei Darázsitól. Az egykor önálló falu már Nyitra város része
Rövid leírás:
12. századi, román stílusú, Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt templom. Téglából és tört kőből épült, keletelt épület, ötször hat és fél méteres alapterületű hajóval, a hozzá kapcsolódó keskenyebb, félköríves záródású szentéllyel. A szentély külső részén, az orompárkányon téglából falazott farkasfogfríz látható. A templom nyugati oldalán a kőkarzatra épült a kősisakkal ellátott tornya.
A későbbi átépítésektől mentes, tiszta stílusú épület.
A templom körül folytatott feltárások során palánkvár és temető nyomait tárták fel a 11. századtól a 17. századig datálható sírokkal.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2011-08-22 17:09:48
 
 

Állapotjelentések

2017.07.28 01:28 fehér állapot: 5 - egyéb

Kiváló állapotban van, bemenni sajnos nem tudtam semmiképp, nem adta hozzá a kulcsot a pap.
A templomról:
A község fölötti, 174 métert elérő fennsíkra negyedórás gyaloglással juthatunk föl az erdőn át vezető úton. Hatalmas dolomitrög magasodik a Nyitra folyó lapálya fölé, nyugati pereme meredek szakadékban végződik. Közelében található a Kárpát-medence egyik legszebb, legépebben megmaradt műemlék temploma. Épült a XII. században Szent Mihály arkangyal tiszteletére. Hajójának szélessége öt, hossza hat és fél méter, vasalt ajtólappal védett, egyenes szemöldökű bejárata a déli oldalán nyílik, fölötte három román kori tölcsérablak sorakozik szabályos rendben. A kőből falazott kegyúri karzatra támaszkodó karcsú, kősisakos torony a nyugati oromzat fölé magasodik. Félkörívben végződik a kelet felé tájolt szentély, tengelyében rézsűs, egyszerű román stílusú ablaknyílással, orompárkányán téglából falazott, normann jellegű farkasfogfrízzel. Olyan a díszítés, mint az esztergomi királyi palota kápolnájának XII. század végi fogazatos kapukerete.
Az épület többnyire téglából és tört kőből készült, nagyrészt bevakolt falait jókora sarokkövekkel erősítették meg. A templom körül középkori palánkvár és temető kerítőfalának maradványait tárták fel. A sírleletek a XI. és a XVII. század közötti időre keltezhetők, magyar fennhatóság alatti időkből.

Forrás: https://mno.hu/migr_1834/zobordarazs_szent_mihaly-temploma-208756

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.