Megújulásunk támogatója:  

Szent Miklós szász erődtemplom







Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 42,930'
Hosszúság (lon):
E 25° 41,097'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu közepén, a Strada Avram Iancu utca nagy kanyarjában lévő kiteresedésben
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Árpád-kori eredetű szász falu, amelyet 1377-től a közeli nagyváros, Brassó birtokolt. A falu közepén a 13. században emeltek plébániatemplomot Szent Miklós tiszteletére. A 15. században alaposan átépítették, bővítették késői gótikus stílusban. A templom három boltozott hajóval, félkörös szentéllyel és zömök, magas, védelmi célokat is ellátó NY-i toronnyal rendelkezik. A fenyegető török és román betörések elleni védekezés céljából a 15. század végén, illetve a 16. században készült a ma is látható, a templomot körülvevő erődítésrendszer. A széles vizesárok mögött kettős, lőréses, szuroköntő nyílásos védőfal húzódott, melyet hét db szögletes toronnyal erősítettek meg. Kapuját egykor a vizesárkon átvivő, felvonható végű, cölöpökön álló fahídon lehetett megközelíteni. Ma már ehelyett egy barokk kapuépítmény látható, melynek fedett folyosóján közelíthető meg a templom udvara. Erdély zivataros története során ez az erődítés is számos ostromot élt át. Ezek közül több alkalommal sikeresen védték meg lakosai a templomerődöt. Így pl Báthori Gábor fejedelem 14 napi ostrommal sem tudta azt bevenni, így dolgavégezetlenül kellett távoznia Hermányból.
A kerek alaprajzú védőfalak belső oldalán fából ácsolt, nyitott függőfolyosókon megközelíthető, mintegy 200 db kis kamrácskát alakítottak ki, amelyek háború idején a falu lakosságának nyújtottak szállást. Békeidőben leginkább élelmiszerek, többnyire gabonanemű tárolására használták. Mivel a falu szász lakosságát a kommunista diktatúra éveiben elüldözték az országból, mára ez az 1970 körül felújított műemlék templom is szinte elvesztette gyülekezetét, mára vonzó turista látványosság csupán.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-09-16 03:09:59
 
 

Állapotjelentések

2016.06.24 17:35 mokuska09 állapot: 3 - koordináta: N 47° 42,906' E 25° 41,132' - egyéb

Szépen rendbe tartott épületek.
Van még sokmindeni ami megvalósításra vár, de látszik, hogy a lehetőségekhez mérten igyekeznek rendbe tartani, felújítani az épületcsoportokat.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Radna vára (75.446 km)
Urmánczy-kastély (91.471 km)
Jakabkő (99.242 km)
Bâleanok temploma (100.042 km)