Megújulásunk támogatója:  

Radna vára


A képek forrása: www.varak.hu

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 25,562'
Hosszúság (lon):
E 24° 46,500'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A ma Majorhoz tartozó Dombhát (Anieş) falutól északra emelkedő dombon
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Radnai-havasok és a Borgói-hegység között, a közigazgatásilag Major községhez tartozó, tőle 2-2,5 km-re ÉK-re fekvő Dombhát (Anieş) település felett állnak Radna, vagy mai nevén Dombhát várának romjai.

A vár -kerületével együtt- a székely ispánok honorjához tartozott. Egy oklevélből kiderül, hogy Stibor első vajdasága idején (1395-1401) már állt, ekkor Balicki Prokop honorbirtokos várnagya ült benne. A vár eredete azonban valószínűleg még ennél is jóval korábbra, talán a 13. századra nyúlik vissza. 1409-ben Kretschmer Péter besztercei bíróé volt. 1414-ben Nádasi Mihály székely ispán itteni várnagyát említik. Zsigmond 1437 előtt kusalyi Jakcs Mihály székely ispánnak zálogosította el. 1440-ben, amikor Erzsébet királyné a Jakcs családnak adta örökbe, lakatlannak mondják. 1450-ben a Jakcsok egyéb birtokai között itteni „turris seu castellum”-ukat is felsorolják, de nem tudni, azonos volt-e a korábbi várral.

Az ovális alakú vár több négyzet alaprajzú bástyával volt megerősítve, melynek alapjai itt-ott kibukkannak a földfelszín alól. Az egykori várfalak földdel fedett vonulata könnyen követhető a jól áttekinthető platón, sőt, két helyen 1-1,5 m-es falmaradványok is látszanak. A várat a meredek K-i oldal kivételével árok és sánc veszi körbe. Az É-i oldalon kettős sáncot emeltek. A vár belterületének középső részén tátongó mélyedés ciszterna maradványa lehet. A vár D-i végében emelkedő földhalom alatt feltehetően jelentősebb épület maradványai rejtőznek.
A várat először ásató A. Martian a 14-15. századra keltezte az erősséget. Ő készített először rajzot maradványairól, nagyot tévedett azonban, hiszen az általa rajzolt bástyák kör alakúak, nem pedig négyszögletesek, mint ahogy az a valóságban volt.

A leírás forrása. varak.hu / Karczag Ákos
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-03-15 23:13:52
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.