Megújulásunk támogatója:  

Szent Tamás templom romjaOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 38,398'
Hosszúság (lon):
E 21° 33,277'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-I-s-B-01020
Típus:
Szakrális romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu déli szélén, a Körös medrétől 100 méterre északra
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az egyház 2. számú anyakönyvében 1827-ből a következőket olvashatjuk: „A mostan fennálló nagy torony Tamásdán egy Abbatiának maradványa, mely Abbatia fundáltatott Szent László magyar király által és sz. Tamás apostol nevéről volt szentelve. Sok ideig fennállott virágzó állapotban, de végre a sok régi ellenséges időkben, a török-tatár háborúkban és a kuruczok revoluciójában elpusztult. A templom fedél nélkül még 1764-ben fennállott. Harangjaiból a törökök ágyút öntöttek. Most a torony gravariummá lett. Mostan a régi templom végiből egy kis Catholicum templom készült.” Hogy mikor épülhetett, nem tudjuk, de a templom formája a cisztercita építészet hagyományait követte. Alaprajza a nagydisznódi bazilikáéhoz hasonlít, amelyet 1260-ban építettek. Összehasonlítva még a belényesszentmiklósi toronnyal, építését a 13. század közepére tehetjük. A szentélymaradványt a 19. század végén kocsiszínné alakítottak át. Jelenleg a romos építmény nagyon rossz állapotban van. A szentélyrészben ma terményeket és aprójószágot tartanak.
A hajdani román stílusú templom kitűnő minőségi égetett téglából épült. A torony öt emeletét többsoros fogas téglapárkány választja el egymástól. Nyugati bejárata boltozatos, bélletét téglából kialakított féloszlopok képezik, ívezetük kissé csúcsosodik. Hasonlít a kerci apátság templomának bejáratához. Az ajtó feletti homlokzat csúcsíves kiképzésű. Az első emeleten két keskeny, résszerű ablak, a másodikon középen egy nagy kerek, a harmadikon és az ötödiken két-két félköríves, még a negyediken egy félköríves ikerablak látható. A toronytól kelet felé állott a templom hármas hajója, melynek falmaradványai a torony mögött jól láthatók. E maradványokból kivehető, hogy az északi hajónak félköríves boltíve volt. Az oldalhajóknak karzatai is voltak. A toronytól kb. 14 méterre áll a megmaradt félköríves záródású szentélye.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-06-30 21:02:50
 
 

Állapotjelentések

2017.04.22 09:45 Emese62 állapot: 2 - koordináta: N 46° 38,398' E 21° 33,277' - egyéb

Kritikus állapotban! A torony balszárnyának oldalán repedés! Gyors segítség még megmentené, a templom oltárfelőli boltozatát is csak a "szetlélek" tartja. Meg kellene menteni! A helyi lelkész Pázmány Attila aggódik, az öreg Rózanénire ne hogy ráboruljon, mert egy magánház kertjében van.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Tisza-kastély (9.326 km)
Markovits-kastély (16.908 km)