Temetőkápolna

A képek forrása: Matyó László / Panoramio

Kápolna
A temető közepén
Rövid leírás:
Gyerk Árpád-kori eredetű, magyar falu az egykori Hont vármegyében. Első, fennmaradt írott adatunk a 12. században szól róla.

A település délkeleti végében, az újkorban kijelölt temetőben áll egy egyszerű, nyereg tetős, fémlemezzel fedett, poligonális szentélyzáródású kápolna. Oromzatos főhomlokzata fölé kis huszártorony emelkedik, benne lélekharanggal. Falfelületeit mindössze néhány vakolt, színezett sáv tagolja. Belső terének megvilágítását két nagyobb méretű, félkörös záródású ablaka szolgálja. A kápolna oltárán két gyertyatartó között fából készült szentségtartó fülke van, rajta pedig Krisztus szobra áll. A Megkötözött Krisztusnak is hívott szobor tulajdonképpen a Pilátus előtt álló, meztelen felsőtestű, megkötözött karú Krisztust ábrázolja.

A kápolnát ma leginkább temetések alkalmával használják, de a mise alatt a nép kint áll, hiszen az épület rendkívül kicsi.

A kápolna építéséről és titulusáról több eltérő adatunk van. A Pozsony-Nagyszombati Egyházmegye Sematizmusa szerint 1900-ban épült a Legszentebb megváltó tiszteletére. Más forrás 1895-ben épült Flagelláns Megváltó kápolnáról tud a temetőben. Az 1943-ban a faluban kutató Tisza István Cserkészcsapat viszont azt jegyezte fel, hogy az építés 1891-ben történt, Balla Györgyné, szül: Kovács Katalin adományából. A jól keltezhető műformák nélküli kápolna építésének idejeként elfogadhatónak tűnik tehát a 19. század utolsó évtizede.

A kápolna körüli temetőben több szép, 19. századi sírjelet találunk. Itt nyugszik többek közt nemespanni Czobor (született: Cibulya) László (1850-1942) Hont vármegye alispánja, helytörténész.

A leíráshoz felhasználtuk Csáky Károly: A gyerki temetőkápolna, a Nepomuki Szent János-szobor és a neves ősök sírjelei című írását a www.felvidek.ma portálon.