Kálvária

Forrás: Bohák Zsolt /Google Earth
Kálvária
A Kalvárenska utca felső végén indul
Rövid leírás:
A helyi katolikusság hitéletének fontos helyszíne, az ipolysági Kálvária 1907-ben épült fel a város keleti szélén. A Kálvária-domb enyhén emelkedő oldalában, tölcséresen szűkülő telken, ívelt vonalban, cikk-cakkban vezet fel a zarándokok számára kialakított sétaút, amely sorra érinti a Kálvária középtengelyében, egyenes vonalban megépített stációkat.

A stációk Jézus keresztúti szenvedésének és halálának hagyományosan leglényegesebbnek tartott eseményeit ábrázolják. A stációk jelenetei először svéd vászonra festett olajképek voltak, az ismert festő vállalkozás, a "Rétay és Benedek" cég alkotásai. Később ezeket időtállóbb domborművekre cserélték le.

A stációk sorának végén, a domb tetejét elérve a Golgota-hegyet, Krisztus kereszthalálának egykori helyszínét jelképező, három, nagy méretű fakereszthez jutunk, rajtuk Krisztus, ill. jobbról és balról a két lator közel életnagyságú, vasból öntött szobraival. E szobrok Kőrösi Antal gráci öntőműhelyében készültek el. A Kálvária kivitelezését Szlamcsok Alajos helybéli építési vállalkozó végezte. Mivel e szobrokat annak idején sorozatban gyártották, ezek hasonmásai több helyen (pl. Galántán és Geletneken) máig is állnak az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén.

Ugyanitt, a hegytetőn találjuk a Kálvária építésének és a város szépítésének egykori mecénásai, a Totovics család síremlékét. A dombtetőről pompás kilátás esik Ipolyságra és az egész környező tájra, az Ipoly völgyére.

Az elmúlt évszázad alatt alaposan leromlott Kálvária felújítása helyi önkormányzati kezdeményezésre fennállásának századik évfordulóján, 2007-ben kezdődött el.