Megújulásunk támogatója:  

Templom és volt minorita kolostor

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 0,353'
Hosszúság (lon):
E 26° 8,296'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CV-II-a-A-13290
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kanta utca 10.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A fontos székely mezőváros középkori templomát nem ismerjük. A 16. században a település lakossága reformátussá vált. A katolikusok csak 1696-ban jelentek meg újból a városban: ekkor minorita szerzeteseket telepítettek ide. A kolostor épületét azonnal elkezdték építeni, de a ma álló templom csak mintegy 100 év múlva, 1795-ben lett készen. A román kommunista hatalom által államosított kolostorépületet az 1980-as évekig lakóházként használták, de azóta mintegy 20 évig teljesen gondozatlanul és lakatlanul állt.

A keletelt tengelyű kolostortemplom északi falához épült az udvart körbezáró, négy szárnyból álló, egy emeletes, - az 1980-as években, egy tűzvészt követően készített, cseréppel fedett – nyeregtetős, barokk kolostorszárny. A négy szárny közül legidősebb az északi. Ehhez korábban északi irányban további épület is csatlakozott, amelynek lenyomata az északi kolostorhomlokzaton máig látszik. A mai északi szárny tengelyében van az emeletre ill. a pincébe vezető lépcsőház, ill. a keleti szélen a refektórium. A kolostor legfiatalabb, egyben legreprezentatívabb szárnya a 19. század első felére tehető építésű nyugati. Ennek 11 tengelyes, klasszicizáló utcai homlokzatának középső négy tengelyét az emeleten pilaszterek és timpanon emelik ki. A kolostor földszinti helyiségei rend szerint boltozottak, ameleti helyiségeinek többsége síkmennyezetű.

A több évtizedes gazdátlanság súlyos károkat okozott az épületben. Számos helyen beázik, több boltozata be is szakadt, míg sok csak dúcolással menekült meg ugyanettől.

(A leírás Istvánfi Gyula (szerk.): Erdélyi római katolikus templomok – Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. című mű segítségével készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-27 19:40:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kühnle kúria (4.470 km)
Sinkovits-kúria (4.511 km)
Perkő-kápolna (5.044 km)
Apor-udvarház (6.555 km)
Cserey-kúria (7.447 km)