Megújulásunk támogatója:  

Templomrom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 36,650'
Hosszúság (lon):
E 21° 22,600'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Szakrális romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Alsómislye falu belterületétől délkeletre, az Olsva patak déli partjának közelében, erdős területen.
Egyéb adat:
A Koscelek néven ismert rom közigazgatásilag Felsőmislye területéhez tartozik, de megközelíteni legkönnyebben Alsómislyéről lehetséges.
Rövid leírás:
A ma erdővel borított, kies helyszínen az Árpád-kor óta falu állt, melynek egykori plébániatemplomát régészeti feltáráson sikerült azonosítani. Az épületről korabeli forrás nem szól. Egy kései forrás szerint Mária Magdolnának volt felszentelve.

A keletelt tengelyű, korai gótikus, egyhajós, tipikus falusi templom téglalap alaprajzú, támpillérekkel erősített, nyugati és déli bejárattal is rendelkező hajóból és ehhez keleten csatlakozó, négyzetes záródású szentélyből állt. A szentélyhez az északi oldalon később sekrestye épült hozzá. A maradványok alaprajzát ma mintegy 1 m magasságig felfalazott rekonstrukció formájában tekinthetjük meg. A 13. század második felére keltezett templomot kutató ásatás során az épületen belül egyetlen sír került elő, melyben egy idősebb egyén maradványait találták. A szentélyben előkerült az egykori oltár alapozása és menzája is. A templomon kívül további 33 középkori sírt tártak fel. A templomot falusias település övezte, amely - a leletek alapján - valószínűleg a 15. században, a huszita háborúk során pusztult el. (A lelőhelyről szakirodalom szlovák nyelven: Peter Tajkov – K problematike stredovekých dedinských kostolov v Košickej kotline = kb.: A Kassai-medence középkori falusi templomainak problémájához.)

A templom közelében 4 kis halastó található.

A helyszín része a Sárospatakot Kassával összekötő, a terepen is jelölt Szent Erzsébet Zarándokútnak, melyhez külön itineráriumot is kiadtak. Erről bővebben itt: http://szenterzsebetut.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-31 15:15:54
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bárczay-kastély (10.955 km)
Zsidó temető (12.435 km)
Köztemető (12.611 km)
Tűzoltólaktanya (14.093 km)
Ispotály (14.331 km)
Bérház (14.447 km)
Magtár (14.458 km)
Kassa erődje (14.499 km)