Megújulásunk támogatója:  

Tótvárad vára


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 0,043'
Hosszúság (lon):
E 22° 9,755'
Védettség van?
nem
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu déli szélén emelkedő magaslat tetején
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Solymosi- (Zarándi-, Drocsa-Hegyes-) hg. D-i lábánál, a K-ről érkező és itt ÉNY-ra forduló Maros jobb partjától kb. 0,2 km-re fekszik Tótvárad (Vărădia de Mureş) község.

A település feletti sziklás hegy tetejét egy hajdan jelentős vár alapfalainak maradványai koronázzák. Keletkezési ideje nem tisztázott, de lehetséges, hogy a Zsigmond királytól 1427-ben zálogba kapott Váradja település feletti magaslaton Garai János és felesége fogtak hozzá az építkezéshez. Egy 1479-ben kelt, a Garaiak és Bánffyak közötti adásvételt rögzítő okmányban Castellum Zadya (Szád, Szádia vára) néven tűnik fel. Később Mátyás királyé, majd fiáé, Korvin Jánosé lett, ennek halálával és az özvegy Beatrix újbóli férjhez menetelével pedig a többek között Lippát és Solymost is magáénak tudó Brandenburgi György őrgróf birtokává vált. 1551-ben a törökök elfoglalták a várat, melyet 1595-ben Báthori Zsigmond visszavett, de 1614-ben már ismét a török ül benne. Evlia Cselebi leírásából tudjuk, hogy a nagyjából téglalap alaprajzú, erős palánkvárnak központi része a várparancsnok által lakott kőből épült öregtorony volt, amelyben az erődítmény hadifelszerelését is tartották. A vár 1709-ben dőlt romba, már jóval a török fennhatóság megszűnte után, hadászati megfontolásból alighanem a császáriak tették használhatatlanná. Később a község temetőjeként szolgált a várdomb.

A várhelyre felérve már csak a vár egykori árkai figyelhetők meg, a romokat a helybéliek teljesen elhordták építkezéseikhez.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-12-23 16:04:54
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kolostorerőd (4.899 km)
Forray-kastély (5.876 km)
Kápolnás vára (7.089 km)
Facsád vára (14.964 km)
Nopcsa kastély (21.599 km)
Dobrai sánc (27.510 km)
Konopi-kastély (29.437 km)