Megújulásunk támogatója:  

Református templom


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 49,471'
Hosszúság (lon):
E 22° 7,031'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában lévő tér közepén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Igazfalva (Dumbrava) Temes megyei község. A Lugos és Déva között található falu magyar szempontból szórvány község, Lugos felől Déva irányában nem található több, számottevő magyarsággal rendelkező település.

A templom, Alpár Ignác tervei szerint, 1901-től épült. Befejezésére 1905-ben került sor. Építése óta az épületen döntő változások nem, csupán javítások történtek. A javítások a templom eredeti architektúráját két helyen változtatták meg: a négy fiatornyos toronysisak eredeti zsindelyfedését – nyilvánvalóan annak erős romlása miatt – horganyzott acéllemezzel fedték be, valamint az eredetileg sárga homlokzati színezést törtfehér kőszínre változtatták. E változtatások pontos időpontját nem lehet tudni, de bizonyosan már a 2. világháború után kerülhetett rá sor. A háromhajós, álbazilikális hajó teréhez egyenes záródású „szentély” kapcsolódik. A szentély fölött fiókos dongaboltozat látható, a mellékhajók fölött sík fafödém, míg a főhajó fölött „koporsófödém” készült. A templomban használt márványmozaik burkolat, a fő-, és mellékhajókat elválasztó pengefal félköríves nyílásai, az ablakok festett üveg bevilágítói, a karzat, végül az összes berendezési tárgy illő stílusegységet mutat.

2016 márciusában a Teleki László Alapítvány felkérésére dr. Nagy-György Tamás, valamint dr. Stoian Valeriu Augustin professzor, tartószerkezeti szakértő közreműködésével elkészült az igazfalvi református templom tornyára vonatkozó gyors-beavatkozási tartószerkezeti szakvélemény. A vélemény szerint a faváz és a sisak menthetetlenül károsodott állapotban vannak. Ezért, valamint szerkezeti koncepciós hibáik miatt lebontásukat és modern ragasztott tartókból készült új szerkezet kialakítását javasolták.

Magyarországi és erdélyi műemlékes szakemberek egybehangzó véleménye volt, hogy a neves építész, Alpár Ignácz tervei alapján készült templom tornyával, illetve annak favázú felső részével és sisakjával, bár műemléki jegyzéken nem szerepel, védendő történeti értéket képvisel. Ennek szellemében a Teleki László Alapítvány további szakemberek bevonásával olyan megoldást keresett, amely a toronysisak átfogó javításával, nem lebontásával és újraépítésével kezeli a problémát.

2016 nyarán az Alapítvány felkérésére Sebastian Maniță a Distrinat SRL kivitelező cég képviseletében helyszínbejárást tartott, melynek eredményeként alternatív megoldásként a toronysisak és favázas rész daruval történő leemelését, majd a földön történő javítás utáni visszahelyezését javasolta. Ezen munkálatok forrásigénye többszöröse volt a rendelkezésre álló keretnek, ezért a Teleki László Alapítvány csak a toronysisak stabilizálásának munkálataira kötött szerződést.

A felvonulás előtt néhány nappal heves vihar söpört végig a térségben, ami megmozdította a kritikus állapotú toronysisakot, amely bármelyik pillanatban a templomhajóra dőlhetett. A kivitelező azonnal a helyszínre sietett és a legnagyobb veszélyt jelentő téglakitöltéseket eltávolította, valamint támaszokat, merevítéseket és vonórudakat helyezett be a szerkezetbe, hogy biztosítsa annak állékonyságát.

A toronysisak átfogó javítására és megerősítésére a Teleki László Alapítvány felvette a kapcsolatot Makay Dorottya kolozsvári statikus mérnökkel, aki vállalta, hogy elkészíti a torony új, műemlékes szemléletű tartószerkezeti szakvéleményét, illetve a helyreállítás tervét.

Kivitelező: Distrinat Kft.

A leírás forrása: www.romerterv.hu. A fotó forrása: Buda Béla / google.com
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-27 16:53:39
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Facsád vára (6.412 km)
Galadna vára (13.332 km)
Kápolnás vára (16.480 km)
Mocsonyi-kastély (18.554 km)
Tótvárad vára (19.893 km)
Mocsonyi kastély (20.231 km)
Kolostorerőd (20.774 km)
Zsidóvár (22.749 km)
Forray-kastély (23.111 km)
Dobrai sánc (29.770 km)