Urunk Színeváltozása plébániatemplom

A település fő tere fölött am domboldalban.
Rövid leírás:
A hegyvidéki községnek gazdag bányászati múltja van. Minden bizonnyal már az őskorban is folyt itt kitermelés. Az Árpád-korban királyi telepítésként német bányászok érkeztek ide és modern módszerek segítségével folytatták a bányászatot. A környékén főleg rézércet bányásztak, melyet egész Európába szállítottak.

A település számos máig is fennálló, a bányászattal kapcsolatos műemlékkel rendelkezik. Ezek közé tartoznak a népi bányászházak (pl a bányafelügyelő-helyettes háza), az aknagépházak, az egykori bányagondnokság épülete, a bányamérők épülete, ill. a Klopacska. Az egykori úrvölgyi bányákra az egykor 42 km hosszat is elérő (!) régi vízvezeték, a tárnák, valamint a hatalmas meddőhányók emlékeztetnek, melyekről szép kilátás nyílik a környező festői tájra.

A település központjának képét meghatározza a domboldalban felépült, Árpád-kori eredetű, római katolikus plébániatemplom, melyet 1254-ben szenteltek fel. A román stílusú templomot 1593-ban gótikus stílusban átépítették és kibővítették. 1723-ban, majd 1820-24-ben ismételten átépítették, immár barokk stílusban. A keletelt tengelyű templom nyugati homlokzatán áll a barokkos hagymakupolás harangtorony. Téglalap alakú hajójához annál kissé keskenyebb és alacsonyabb, poligonális záródású szentély csatlakozik. A templomhoz északon és délen oldalkápolnák, ill. a szentély északi oldalához sekrestye tartozik. A déli oldali kápolna portálját 1593-ra keltezik.

A templombelső freskóit Ján Hanula szlovák festőművész alkotta a 18-19. sz fordulóján. Az orgonát Podkonicky besztercebányai orgonaépítő mester készítette a 18. század közepén. Barokk főoltára 1720-30. között készült, fából faragott, polikróm alkotás.

A fallal körülvett templomhoz a település főteréről egy 162 lépcsőből álló, zsindellyel fedett folyosón juthatunk fel. A későreneszánsz stílusú építmény a 17. század közepéről származik.

Jó állapotú épületegyüttes. Sajnos a templomban tilos fényképezni.

Klopacska (0.172 km)