Megújulásunk támogatója:  

Református templom


A képek forrása: gemernet.sk


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 21,930'
Hosszúság (lon):
E 20° 12,054'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északnyugati szélén emelkedő dombon.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Balog-melléki várföldekből kiszakadt területű falu valószínűleg a 12. században jött létre. A fontos utak találkozásánál épült település a török kor háborúságait olyannyira megszenvedte, hogy csaknem el is néptelenedett.

Egykor Szűz Mária tiszteletére szentelt plébániatemploma a 13-14. század fordulóján épülhetett fel. Első írott említése az 1332-es pápai tizedjegyzékben olvasható. Keletelt tengelyű, egyhajós, nyereg tetős, zsindely fedésű templom, melynek téglalap alaprajzú hajójához keleten egy kissé alacsonyabb és keskenyebb, a nyolcszög három oldalával záródó szentély kapcsolódik. Hajója feltehetőleg kezdettől fogva síkmennyezetes volt, míg szentélyét keresztboltozat fedhette. Az épület számos korai gótikus elemet őriz, így pl keskeny résablakait és szentélyének belső falán az egyszerű, kőkeretes szentségházat.

A reformáció századában a falu lakossága protestánssá vált, tovább használva ősi templomát, amely ma is a református felekezet tulajdonában van.

1775-ben a templomot barokk stílusban felújították, elkészítve mai, festett, barokk berendezését és fakazettás, festett medallionos díszű deszkamennyezetét, karzatait. Ekkor épült a hajó nyugati bejárata elé a zsindely fedésű, szoknyás, fa harangláb, melyet kis folyosó köt össze a templommal.

A templom legkiemelkedőbb műemléki értékei közé tartoznak az 1960-as években felfedezett, látványos, több korszakból (14-15. sz.) származó, középkori freskók, melyek ószövetségi jeleneteket és szenteket ábrázolnak.

A templomban két emléktábla is található. Egyik a protestáns hitéért 1675-ben gályarabságot szenvedett Szentkirályi András prédikátorra, míg a másik a falu I. Világháborúban elesett áldozataira emlékezik.

A jelentős műemlék része a gömöri-szepesi műemlékeket összekötő Gótikus Útnak.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-13 10:35:30
 
 

Állapotjelentések

2022.08.27 10:59 szépmíves állapot: 4 - koordináta: N 48° 21,930' E 20° 12,054' - egyéb

A fa harangláb frissen felújítva Magyarország támogatásával. Az egész épületnek jó gazdája a református gyülekezet és a falu közössége. A szomszédos épületek közül az egykori paplak felújításra vár, a korábbi református iskola közösségi célokat szolgál.
Az épület része a Gótikus Út nevű kulturális útvonalnak. V.ö.:
http://gotickacesta.sk/hu/zsip-reformatus-temploma-zip/

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Farkas-kastély (0.474 km)
Palkovics-kúria (5.154 km)
Hevessy-kúria (5.430 km)