Megújulásunk támogatója:  

Jankovich-kastély


A képek forrása: http://www.vpz.hr

Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 45° 45,731'
Hosszúság (lon):
E 17° 34,153'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu nyugati szélénél, szántóföldön
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Jankovich László (1816-1895), Somogy vármegye főispánja legkisebb, harmadik fiának, Aladárnak (1850-1919) annak 1872-es házasságkötése után építtetett kastélyt. Helyéül a közeli Verőce vármegyei Cabunát választotta, a Dráva túlpartján elterülő Szlavóniában. A terveket Moritz Wappler bécsi építész készítette, a kivitelezésre 1874-ben került sor. Az építés költségei - a melléképületekkel együtt – 120.000 forintot tettek ki.

A meglehetősen egyszerű épület téglány alakú, egyemeletes főszárnya és hátulról hozzá kapcsolódó, földszintes mellékszárnyai – legalább is az eredeti terv szerint – aszimmetrikus U alakot alkotnak. A főszárny tagolatlan, sima tömbjét gyámsoros főpárkány zárja le. Nyerstégla homlokzatának kőkeretes nyílásai közül a földszintiek a nagyobbak, közülük a három középsőt háromszögű szemöldökpárkány koronázza. A földszint közepén nyíló kerti bejárat előtt kis terasz húzódik, melyhez lépcső vezet fel. A főszárny kéttraktusos, benne a terek némileg aritmikusan helyezkednek el. Az egykorú ismertetés a földszinten a „házi úr lakosztálya” megjelöléssel egész teremsort tüntet fel, amely nyilván a közösségi helyiségeket is magába foglalta; ilyen pl. a kerti traktus középtengelyben található tér, amely vélhetően a nagyszalon volt. Mögötte, a hátsó traktusban az ebédlő helyezkedett el. A férj szobái a főszárny bal oldalából átnyúltak a rövid mellékszárnyba is, vagyis az épület azon részére, melyet a napi élet forgalma a legkevésbé zavart. A bejárati csarnoktól jobbra lévő két terem a ház úrnőjének állt a rendelkezésére, közelükben volt a két (valószínűleg külön a férfi és a női) hálószoba. A hosszú jobb oldalszárnyban a gyermekek és a belső női cselédek szobái húzódtak oldalfolyosóra fűzve. Ez a faburkolatos folyosó szolgált bejárati csarnokként is a mellékszárny végén nyíló bejárat felől. A két oldalszárny legvégén, a kastély belső életétől legtávolabb a – minden bizonnyal belső szolgálatra rendelt - férfi cselédek két-két szobája volt található. A viszonylag szűk főlépcső az ebédlő mellett kapott helyet. Az első emeleten vendégszobák és cselédszobák, a pincében különféle raktárak sorakoztak. A kastélytól külön álló konyhához és mosóházhoz fedett átjáró vezetett. A közelben állt az istálló.

Ma az épület romos állapotban várja sorsának jobbra fordulását. A kastély főbejárata előtt virágos díszkert terült el, a tágabb környezetet nagy tájképi park alkotta. A park a Verőce-Eszék országút mentén áll, a kastélyépület hegység tövében, magasan fekszik, úgy, hogy az útról már nagy távolságból látható.

Forrás: Sisa József: Kastélyépítészet és kastélykultúra Magyarországon a historizmus korában. Akadémiai doktori értekezés, Budapest, 2004.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-03-13 14:52:25
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Szaplonca vára (23.572 km)
Darnóc vára (27.068 km)
Tüköry-kastély (31.014 km)
Szircs vára (35.474 km)
Raholca vára (35.826 km)
Majláth-kastély (46.345 km)