Középkori városszerkezet

Horvátország
Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Buzettől keletre, a 44-es útról délre fordulva
A település olasz neve Colmo.
Rövid leírás:
Három házsorból, s az azokat lehatároló két északnyugat-délkelet irányban futó utcából álló, nagyrészt kora középkori városfallal elkerített település. Középkori elrendezését a mai napig őrzi, az utcakép egységes, alig bontják meg modernebb épületek. Állandó lakosainak száma 30 körül van, a horvát turisztikai propaganda a világ legkisebb városaként népszerűsíti.

Humot feltehetően a 11. században alapították, az első említése a 12. század első éveiből származik Tulajdonképpen vár-város volt, a szigorúan vett vár-része mintegy 35-ször 30 méteres terület volt az északnyugat felől délkeleti irányban lejtő kiemelkedésen. Kiépítésére a 12-15. század között, az aquileai pátriárka fennhatósága idején került sor. 1412-ben Velence fennhatósága alá került, a kereskedő köztársaság csak 1797-ben vesztette el. A 16. századtól városi önkormányzat igazgatta. Ebben a korszakban alakult ki mai szerkezete, különösen az 1612 és 1618 között vívott uszkók háború után, amely során felégették.
Mai városkapuja és tornya a 16. század közepén épült, alsó szintjén glagolita vésetű kőtáblákat láthatunk. Legnagyobb tömegű épülete a Mária mennybemenetele tiszteletére szentelt, 17. század elején épült plébániatemplom, amelyet az elpusztult 13. századi templom helyén emeltek, ám a 14. századi harangtorony megmaradt épségben. A templom a 19. század elején klasszicista homlokzatot kapott.
A teljesen kiépített város megtartotta kora középkori szélességét (itt találjuk a kora középkori falakat, amelyekre részben ráépítették a házakat), hosszúsága a kora újkorban mintegy száz méterre nyúlt. Ezek kívül alig van épület (tőle délre három nagyobb méretű ház, északnyugatra a temető a kápolnával), így a mai napig őrzi középkori szerkezetét. A benne található lakóházak többsége 16-18. századi.
2017-07-24 14:17:19

2017.09.04 12:36 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 45° 20,896' E 14° 3,026' - egyéb

A városka nagy meglepetés a hegyek között. Rendezett, viszonylag jó állapotú épületekkel, több kis emléktárgy üzlettel, kiadó appartmanokkal