Szent Margit templom

Šamorín, Sámot
Sámot településrész Somorjától keletre található
Rövid leírás:
A sámoti templomot – mely a régészeti feltárások szerint egy középkori falu temploma volt, s körülötte a falu temetőjének sírjait is azonosították - Szent Margit tiszteletére szentelték. 1260 körül épült román stílusban. A síkmennyezetes hajóhoz félköríves diadalívvel kapcsolódó, dongaboltozattal, a végén negyedgömb-kupolával fedett félköríves alaprajzú szentély, e korszakra jellemző alaprajzi típus. A szentélyhez északról – ugyancsak dongaboltozattal fedett – sekrestye csatlakozik. A templom részben átalakított, de félköríves záródású ablakai ugyancsak őrzik a középkori hangulatot. Nyugati oromfala fölött – talán a 19. században konstruált - kisméretű, fából készült harangtorony emelkedik ki a tetőzetből. A szent Margit templomot a 19. században – a paulánus templom használatbavétele után - már csak ritkán használták egyházi célokra. Évente egyszer búcsúünnepén tartottak benne misét, külön alkalmakkor egyéb szertartásokat.
1950 és 1980 között gabonatárolásra használták, később állagmegőrző munkálatokat végeztek rajta. Az utóbbi évtizedekben belső berendezését széthordták, így egyházi szertartásokra alkalmatlanná vált. Jövőbeli kihasználtsága még ma is tisztázatlan.
Marcius
2011-07-22 12:01:44

2017.06.07 14:20 ngabi állapot: 2 - koordináta: N 48° 2,009' E 17° 20,982' - egyéb

Elkeserítő állapot, a templom falai állnak, lakói galambok, mindenütt guanó, és egyik képen egy döglött galamb is látható. Semmit nem törődnek az állagával!