Paulánus templom és kolostor

Templom és kolostor, rendház
Šamorín, Kolostor utca
Rövid leírás:
A paulánus szerzetesrendet* I. Lipót császár ajánlására Széchényi György esztergomi érsek, gróf Pálffy Miklós közbenjárására 1720-ban telepítettek Somorjára. A paulánusok által épített templom és rendház a kései barokk építészet kiemelkedő alkotása. Az együttes J. G. Altenburger tervei alapján épült 1722 és 1778 között. A történelmi Magyarországon ez volt az egyetlen, a paulánusok számára épített kolostor.
Az ÉK.-DNY.-i tájolású egyhajós, dongaboltozatos templomhajóhoz kissé keskenyebb fesztávú szegmensíves zárású szentély csatlakozik. Tornya a főhomlokzatba húzott. Belső falait és boltozatát freskók és művészi színvonalú festmények ékesítik. Az olajképek nagyrészt F. Sogrist alkotásai 1778-ból, amelyek Paolai Szent Ferenc életének egy-egy mozzanatát örökítik meg.
A szentély boltozatának mennyezeti freskó XVI. Lajos francia király és Paolai Szent Ferenc találkozását jeleníti meg. (A beteg királyhoz eljutott Szent Ferenc aszkétikus erényességének és gyógyító képességének híre és IV. Sixtus pápa közvetítésével Tours-ba hívatta a szerzetest. Ferenc a királlyal kertelés nélkül közölte, hogy meggyógyítani nem tudja, de előkészítheti az Istennek tetsző halálra.)
A templom orgonáját a kor egyik legjelesebb orgonaépítője, Ludvig Mooser építette 1866-ban, melyet 2005-ben felújítottak.
A templommal egy időben és szervesen együtt épített kolostor alaprajza klasszikus koldulórendi, zárt udvaros elrendezést mutat. Az északkeleti szárny háromszintes, míg a további három szárny kétszintes. A részben alápincézett együttes emeleti helyiségei – az északi szárny felső szintjének kivételével – nagyrészt boltozatokkal (donga-, és fiókos teknőboltozatok) készültek. Néhány értékes barokk ablak és ajtókeretezés, illetve a déli szárnyban található attraktív stukkók teszik részleteiben is érdekessé az amúgy puritán kolostoregyüttest.
II. József rendeletét követően 1786-ban a rend feloszlott. A templom ezután lett a város katolikus közösségének plébániatemploma, míg a kolostor egy része a katolikus közösség, másik része pedig a város tulajdonába került. Az épületben iskola, és vendéglő is működött. A vendéglő egykori nevéről nevezik ma is az egész épületet Koronának.

*A paulánusok rendjét - vagy mint kezdetben is nevezték, a Jézus Mária-rendet - Paulai Szent Ferenc alapította, s az alapítást IV. Sixtus pápa erősítette meg 1474-ben. A paulánusok szigorú aszkétikus életet élő koldulórendi szerzetesek voltak. Minimistáknak is nevezték magukat („legkisebb testvérek”), ezért gyakran összetévesztik őket a pálosokkal. Jelszavuk – Charitas (szeretet) – Istenhez és felebarátaikhoz való kapcsolatukat fejezte ki. Alázatos és bűnbánó életet éltek, és egyéb szerzetesi fogadalmaik (szegénységi és hallgatási fogadalom) mellett még a hús fogyasztásáról, valamint a zsírral és a vajjal készült ételekről is le kellett mondaniuk. A paulánusok kezdetben kolostor- és templomépítő, később missziós, lelkipásztori és oktatói tevékenységet is folytattak. II. József 1786-ban oszlatta fel a rendet.
Marcius

A templom jó állapotú, a kolostor épülete lakatlan, romlik az állaga