Kossuth tér

Együttes
Baranya

A "felső" városrész központja, a település egykori központja ez a tér. Meghatározó a tér délkeleti részén a monumentális plébániatemplom, a keleti oldalon a temető a Mindenszentek kápolnával, és a plébánia a barokk épületével. A nyugati oldal zárt beépítésű, különböző korú és állapotú földszintes épületekből áll (1-17. sz.), északon a teret a Református lelkészlak épülete zárja (16. sz.). Tágas tér, szobrokkal, parkosított résszel, játszótérrel. Délen a templom előtt rossz állapotú szobrok vannak, ide a kálvária vezet, mintegy meghosszabbításaként a meredek Vár utcának.
A téren felállított ismertetőtáblán a tér múltjáról többek között a következőt olvashatjuk:
"Ez Pécsvárad középkori főtere. A bencés apátság, a Szent Péter és a Mindenszentek templom övezte téren tartották azt a vasárnapi piacot melynek vámját Szent István adományozta a monostornak. Utak tartottak különböző irányokból erre a piactérre. Ma is itt állnak Pécsvárad legszebb épített emlékei. E téren sorakoztak a középkorban a polgárok házai és az apátság kúriái a borospincékkel. E téren és a templomok valamint az apátság körül egyesült Pécsvárad 1212-1316 között a két forrás, Csigerkútja, Gyula kútja körül kialakult falvak a Németek utcája, Olaszfalva valamint Váralja falurész összeépülésével."
(Gállos Orsolya)