Nepomuki Szent János szobor

Plasztika
Plasztika
szobor
Baranya
Komló Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A templom mellett, profilozott párkányos, hasáb alakú podeszten áll a szent S alakban kissé meghajló alakja karingben, palásttal, birétummal, kezében kereszttel. Állíttatta a pécsváradi vizimolnárok testülete.
külső leírás:
A nyúlánk formájú szobor magas, hasáb bázison áll, amelyet profilált fejezet zár le. Az emlék magassága 3,51 cm, ebből a bázis 1,56 m, a szobor 1,95 m. Anyaga budafai típusú homokkő. A szobron egykori festés nyomai figyelhetők meg. A szobor megfogalmazása a leggyakoribb ikonográfiai típusnak felel meg. A bázis elején vésett keretezésű tükör, felirata nincs. A plinthosz elejéből induló és a szoborba is bekötött kovácsoltvas lámpatartó a szoborral egykorú lehet.
állapot leírása:
A szobor az utóbbi években erős romlásnak indult, a kőanyagot felfagyások károsították, az arc alsó része teljesen megsemmisült.

A szobor ( a templomkert többi szobrával együtt) megújult!
Az előző jelentésben(2009) rotty remélte, hogy a Szentháromság-szobor után ezek a szobrok is megújulnak, így is lett.

Kossuth tér (0.151 km)