Megújulásunk támogatója:  

Lakóépület

azonosító:
11276
törzsszám:
11028
szélesség (lat):
N 48° 6,377'
hosszúság (lon):
E 22° 31,442'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
eredeti altípus:
parasztház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
1016/2
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
állapot:
-veszélyeztetett
rövid leírás:
Alföldi típusú, három osztatú vályoház, hatoszlopos oldaltornáccal. Mellette kiskocsma, e mögött sütőház kamrákkal.
külső leírás:
Kőalapokon álló vályogház, oldaltornácos, hat egyszerű faragottfaoszloppal, deszkamellvéddel, diagonál lécrácsos függődísszel, 2 ajtós verőcével. - földes volt, ma betonozott kőlépcső vezet rá, a lakóház felső vége a nagyszoba, alsó vége a kisebb szoba, köztük a pitvar helyezkedik el, tehát az alföldi 3 osztatú parasztház típusa. Mélyen kontyoplt nyeregtető, vakolatdíszes utcai homlokzat. Keskeny oromzatát 3 óriási korong díszíti, a középsőben volt az évszám, lekopott. Faragott széldeszka keretezi. A korongok alatt húzódik a rendkívül erőteljesen duzzadó, kihúzott párkány, alul fogazott sorral díszítve.
A 3 (2+1 vak) ablakos homlokzatot még 4 lizéna is díszíti, melynek fejezete - párkányhoz hasonlóan nagyon kidomborodik. Ezáltal a tarpai házak között is kiemelkedően mozgalmas, szép arányú lett a homlokzata. Ma színesre festett, de a hagyomány szerint hófehérre meszelt volt.
Díszbádog a padlásablakokon, és EF monogrammos, zászlós, csillagos, tetraéderes csúcsdísze is van. 2 tégla kéményének egyikét a 60-as években átépítették.
3 osztatú ablaka eredeti, dupla 2 szárnyú ajtaja és kettős bejárati ajtaja részben. A padfeljáró a hátsó oromzat falában lévő ajtó létrával.
A sütőház kamrákkal a kocsma mögött helyezkedik el. feltehetően az első kamra magtár lehetett, mögötte egy fészerféle, és hátul a leengedett cserepes nyeregtető alatt kis sárkemence állott /vályog alapokon/, katlannal. Ma már osszeomlott sárkupac. Itt volt a kenyérsütés, és a szilvafőzés színhelye. A sütőház oromzatán két deszkaülő van. (Dísz? vagy madaraknak?)
állapot leírása:
A legutóbbi két tiszai árvízben veszélyessé vált az állapota.

Állapotjelentések

2019.07.30 15:49 fehér állapot: 5 - pont: 28

Felújították, rendben tartják, a melléképületeket is. példaértékű, ahogy a homlokzat eredeti formáját, stílusát megőrizték.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.236 km)
Lakóház (0.278 km)
Lakóház (0.323 km)
Lakóház (0.339 km)
Lakóház (0.447 km)
Lakóház (0.461 km)
Lakóház (0.468 km)
Lakóház (0.491 km)
Szárazmalom (0.496 km)