Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8460
törzsszám:
9973
szélesség (lat):
N 48° 6,255'
hosszúság (lon):
E 22° 31,378'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
935
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház és melléképületek, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. Az Árpád utca 88 sz. alatt áll, az 1889-ben épített lakóház.
A mindkét végén kontyolt nyeregtető bádoggal van fedve. A tetőgerinc közepén egy téglakémény látszik. A tető udvar felőli részén két szellőző ablakocska van. Az épületnek van csapadékelvezető csatornája. A magas kőalapra emelt lakóház alapfalait a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
Az épület vakolata erősen mállik. Az utcai homlokzat falán 3 nagyméretű ablak áll., a homlokzat két szélén egy- egy pilaszter(falpillér). Az utcai homlokzaton még láthatóak az eresz alatti vakolatdíszek.
A lakóház az udvar felől félig tornácos, a homlokzat hátsó traktusán található deszkamellvédes (rédelyes) tornácot négy db. vaskos, esztergályozott díszítésű faoszlop tartja. A tornác bejárati kiskapujának íves kiképzése szép ácsmunkára utal. A telken, lakóépület mögött álló istálló csonka kontyos, bádoggal fedett tetőszerkezete beszakadt. A portán a lakóházzal szemközti oldalon áll a nyári konyha és az ól. A portát az utcától elválasztó kerítés vályogból falazott, fehérre meszelt és bádoggal fedett. A függőlegesen deszkázott, kétleveles, tömör nagykapu és a talpon álló, faragott, kapufélfás, betétes fedeles kisakapu a tarpai ácsmesterség emlékei.

Állapotjelentések

2018.10.09 11:29 fehér állapot: 4 - pont: 26

A ház első és második traktusát is tatarozták, újrafestették, a tetőt is rendbe hozták. A famunkák elvégzése, az ablakok cseréje még nem történt meg.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.039 km)
Lakóház (0.225 km)
Lakóépület (0.230 km)
Lakóház (0.242 km)
Lakóház (0.254 km)
Szárazmalom (0.326 km)
Lakóház (0.357 km)
Lakóház (0.488 km)
Lakóház (0.498 km)