Megújulásunk támogatója:  

Lakóház-pár

azonosító:
11512
törzsszám:
16097
szélesség (lat):
N 47° 29,821'
hosszúság (lon):
E 19° 3,585'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34231, 34229
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
A Dob és Rumbach Sebestyén utcák találkozásánál álló zárt beépítésű, lekerekített sarkú, ötszintes lakóépületek. A ablakok klinkertégla keretelésűek, a sarokablakok kovácsoltvas virágtartókkal díszítettek. A Rumbach Sebestyén utca 3. számú épület Rumbach utcai emeleti homlokzatának síkját két zárterkély töri meg. A homlokzatokat geometrikus-maszkos stukkók díszítik. A 4., téglaborítású emeleteket klinkertéglából kirakott ívsoros párkány választja el az alatta lévőktől. A belsőkben kazettás mennyezetű előtér, eredeti padlócsempe, és kovácsoltvas lépcsőkorlátok maradtak fenn.
A bérház-pár 1909-1911 között, Ágoston Emil tervei szerint épült.
külső leírás:
A Dob és Rumbach Sebestyén utcák találkozásánál álló zárt beépítésű, lekerekített sarkú, 4 emeletes lakóépületek.
Dob utca 5.
Az épület Dob utcai homlokzata 1+3+1, Rumbach Sebestyén utcai homlokzata 2 tengelyes. A lekerekített sarok 1 tengelyes. A Dob utcai homlokzaton és a sarkon a földszintről üzlethelyiségek nyílnak, melyek egy része valószínűleg átalakított. A főbejárat a Dob utcai homlokzat 3. tengelyében nyílik. A földszintet egyszerű osztópárkány választja el az emeleti szintektől, mely egyben az első emelet könyöklőpárkánya is. Az emeleti ablakok mindkét homlokzaton szélesek, fektetett téglalap alakúak, kiugró konzollal alátámasztott könyöklőkkel, két oldalt klinkertégla kereteléssel. A sarokablakok hármas osztásúak, eredeti kovácsoltvas virágtartókkal díszítettek. A Dob utcai homlokzat 3-4-5 tengelyében és a Rumbach Sebestyén utcai tengelyekben az 1. és 2., valamint a 2. és 3. emelet között geometrikus-maszkos stukkódíszek találhatók. A 4., téglaborítású emeletet klinkertéglából kirakott ívsoros párkány választja el az alatta lévőktől.
Rumbach Sebestyén utca 3.
Az épület Dob utcai homlokzata 4, Rumbach Sebestyén utcai homlokzata 8 tengelyes. Lekerekített sarka 1 tengelyes. A földszinten mindkét homlokzaton és a sarkon üzlethelyiségek nyílnak, melyek egy része valószínűleg átalakított. A főbejárat a Rumbach Sebestyén utcai homlokzat 5. tengelyében nyílik. A földszintet egyszerű osztópárkány választja el az emeleti szintektől, mely egyben az első emelet könyöklőpárkánya is. A Dob utcai homlokzaton az emeleti ablakok az 1. és 3. tengelyben keskenyek, a 2. és 4. tengelyben szélesek, fektetett téglalap alakúak. Kiugró konzollal alátámasztott könyöklőkre támaszkodnak, két oldalt klinkertégla keretelésűek. A 2-3-4 tengelyekben az 1. és 2. , valamint a 2. és 3. emelet közötti ablakközökben geometrikus-maszkos stukkódíszek találhatók (valószínűleg az 1. tengelyben is voltak). A sarokablakok hármas osztásúak, eredeti kovácsoltvas virágtartókkal díszítettek. Az épület Rumbach Sebestyén utcai homlokzat 3. és 6. tengelye az első szint felett zárt erkély formájában kiugrik, a tengelyek között a már ismert maszk-motívumokat helyezték el. Az utolsó, 9. tengely ablakai keskenyebbek a többinél. A 4., téglaborítású emeletet a zárterkélyek kivételével klinkertéglából kirakott ívsoros párkány választja el az alatta lévőktől. Az udvari homlokzatok díszítetlenek.
állapot leírása:
Az épületek állapota kielégítő, de nem jó, körülbelül 25 éve voltak felújítva. A födémek, a feltehetően hibás ereszek miatt áznak, ez azonban elsősorban a Rumbach Sebestyén u. 3. számú épületet veszélyezteti leginkább. A homlokzati vakolás néhány helyen hullik.

Állapotjelentések

2010.10.15 11:57 prozak01 állapot: 4 - koordináta: N 47° 29,830' E 19° 3,589' - pont: 6

Sajnos nincs változás az állapotában, pedig a díszeket elnézve akár egy kisebb tisztítás is csodákat művelne.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.002 km)
Lakóépület (0.015 km)
Lakóépület (0.015 km)
Lakóház (0.038 km)
Lakóház (0.047 km)
Lakóház (0.064 km)
Lakóház (0.081 km)
Lakóház (0.098 km)
Lakóépület (0.106 km)
Lakóépület (0.121 km)