Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11563
törzsszám:
16134
szélesség (lat):
N 47° 29,829'
hosszúság (lon):
E 19° 3,570'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34222
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Mindkét utca irányában hátrahúzottan, az utcák szabályozása utáni vonalán zártsorúan épített, hatemeletes + toronyszintes, "U" alaprajzú, szecessziós sarokbérház, földszintjén és első emeletén üzletekkel, irodákkal, különleges tagoltságú, saroktornyos homlokzatán és kapualjában színes majolikacsempékkel, üvegberakással, fa kapuszárnyakkal, kovácsoltvas korlátokkal.
külső leírás:
Földszint+mezzaninszint+5 emeletes, toronyszintes, nyeregtetős sarokbérház. A földszint és a félemelet az egész épületen egységes: díszítés nélküli falzónákon, egyszerű, fektetett téglalap alakú ablakok vonulnak végig (valószínűleg átépített). A délkeletre néző (Dob utcai) homlokzat 4 (1+1+1+1) tengelyes, a saroknál egy tengelynyi, teljesen díszítetlen homlokzati rész található, rajta sem ablakok, sem egyéb ornamentikák nincsenek. Ez emelkedik az épület síkja fölé és alkot saroktornyot. Mindkét homlokzaton a félemelet fűrészfogas osztópárkány választja el a fölötte lévő szinttől, akárcsak a negyedik emeletet az ötödiktől (a Dob utcai homlokzaton ez csak a torony alatti sima falzónáig tart). Ez utóbbi alatt az első tengelyben két egyenes és egy félköríves záródású ablak kapott helyet, melyeket egy szalagkeret fog közre. Fölötte félköríves, majd egyenes záródású ablakok következnek, egymástól osztópárkánnyal elválasztva. Mindkét ablakot szalagkeret szegélyezi. A következő 3 axis egy egységet alkot: kétoldalt 1-1 kidomborodó, íves, színes majolikacsempékkel ékesített, 4, ritkaságszámba menő, kosfejes pilaszterrel tagolt, emeletenként 3-3 ablakot csoportosító zárterkély fog közre egy, a homlokzati síkon maradó tengelyt, mely fölött az 5. emeleten - a fűrészfogas osztópárkányt követően - a két szélső axis ívesen összekapcsolódik. E középső tengely kialakításában az első axissal azonos, azzal a különbséggel, hogy a 3. emeleten kovácsoltvas erkély csatlakozik hozzá. Az ívet - mely már az 5. emeleten található - színes csempékkel kirakott stilizált növénymotívumok szegélyezik, alatta ablak kapott helyet. A zárterkélyek az 5. emeleten is folytatódnak, de pilaszterek nélkül, íves ablakai fölött szecessziós, színes csempékkel berakott, íves pálcatagok húzódnak végig (az ív fölött is). E három tengely fölött, a 6. emeleten színes csempés törpepilléres, loggiás kialakítású, nyitott balkon húzódik végig. A toronynak ezen a homlokzaton nincs ablaka.
A Rumbach Sebestyén utcai homlokzat 3+3+1+1+1+1 tengelyes. Az első 3 tengely (a félemelet fölött) a fűrészfogas választópárkányig, az előző homlokzatnál már tárgyalt, zárterkélyeken végigfutó, színes-mázas majolikacsempékkel díszített pilaszterekkel tagolt. Fölötte könyöklőtől-könyöklőig tartó íves ablak kapott helyett. A 6. emeleten az előző homlokzatról már ismerős loggiás kialakítású balkon, majd a toronyszinten egyszerű kialakítású, díszítetlen, hármas ablak látható, fölötte végighúzódó, stilizált növényi motívumokkal díszített párkánnyal. A következő tengelyek a Dob utcai homlokzatról már mind ismerősek: 3 tengely az első tengellyel, az azt követő hármas egység, a 2-3-4 tengellyel, végül az utolsó axis szintén a Dob utcai első tengellyel rokon. A faragott bejárati ajtón, növényi motívumok (életfa) láthatók.
állapot leírása:
Állapota közepes. A földszinten és a félemeleten, valamint a Dob utcai oldalon található "loggián" viszonylag új, a homlokzati színsémától elütő festés látható. A homlokzat többi része legalább 25 éve nem volt festve. A valamikori (feltehetően) bézsszínű árnyalat mára már bepiszkosodott, nyomasztó, szürke, lehangoló képet mutat. Vakolatomlás nyomait elsősorban a tornyon látni, de az átázás miatt keletkezett foltok - kisebb-nagyobb mértékben - mindkét homlokzatra jellemzőek.
A kapualj és az előcsarnok festése viszonylag új, azonban számos - a nedvesedés következtében keletkezett - folt csúfítja, mely komoly szigetelési problémákat vet fel. Jó állapotúnak mondható a belső udvar homlokzata.
átfedő műemlék:
"Glücksman"-ház (2010.03.19 11:07 prozak01)

Állapotjelentések

2018.12.14 14:30 piroska állapot: 3 - pont: 28

Továbbra is rengeteg hiba van az épületen.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház-pár (0.024 km)
Lakóépület (0.033 km)
Lakóépület (0.033 km)
Lakóház (0.045 km)
Lakóház (0.051 km)
Lakóház (0.056 km)
Lakóház (0.071 km)
Lakóház (0.104 km)
Zsinagóga (0.105 km)
Lakóépület (0.110 km)