Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11530
törzsszám:
16115
szélesség (lat):
N 47° 29,784'
hosszúság (lon):
E 19° 3,833'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34477
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Kétemeletes, körülépített- és franciaudvaros kialakítású, historizáló (neoreneszánsz) stílusú lakóépület, eredeti részletekkel (kapuszárnyak, kapualj kialakítása, kifestése, terrazzo burkolatok, korlátok, stukkódíszek).

külső leírás:
Leírás: Zártsorú beépítéshez illeszkedő, körülépített udvaros, kétemeletes, alápincézett lakóház, melyhez a telek hátsó részén két rövidebb szárny kapcsolódik. Az utcai front egytraktusos szárnyához az udvar körül és a telek hátsó részén ugyancsak egytraktusos épületrészek kapcsolódnak.
A héttengelyes homlokzat középső részén nyílik a kapu. Az épület utcai homlokzatának szélső, minden szinten ikerablakokkal megnyitott tengelyeinek a sarokarmírozás rizalitszerű megjelenést ad. A földszinti ablakok téglalap alakú, mélyített tükrökben kaptak helyet, melynek szemöldökrésze stukkódíszes. Az téglalap alakú tükrökkel tagolt övpárkánnyal kiemelt emeleti rész ablakait konzolok által tartott, egyenes szemöldökpárkányok, a második emelet ablakait pedig félköríves vakolatdísz kíséri. A középtengelyt a stukkódíszes, félköríves kapun kívül gazdag (váza- és címerdíszes) vakolatarchitektúra emeli ki. A második emelet ablakai közt elhelyezett címerpajzsok, illetve a kapu fölötti övpárkány középrészében két címerpajzsot tartó angyal révén az épület reneszánsz városi palotára emlékeztet. Az épületet konzoldíszes főpárkány koronázza.
Az udvari homlokzatok az utcaihoz hasonló sarokarmírozással, falsávozással díszítettek, az ablakkeretek profilja és az ablakokat kísérő vakolatarchitektúra egymáshoz hangolt. Az udvari rész rövid oldali homlokzatain négyzetes pillérekre támaszkodó síkmennyezetes loggiák nyílnak. A pillérek fejezetei emeletenként változó, egyedi részletmegoldásokat mutatnak.
állapot leírása:
Az épület főhomlokzata, belső közlekedő tereinek kialakítása az építéskorabeli állapotot őrzi, nyílászáróinak többsége ugyancsak eredeti, hosszú évtizedek óta elhanyagoltan pusztul.

Állapotjelentések

2011.07.11 18:04 prozak01 állapot: 3 - pont: 6

Sajnos rosszabbodott az állapota: egyes részeken már teljesen hiányzik a vakolat, a lábazatnál pedig gyarapodnak a falfirkák is. Sürgős felújítást igényel.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.065 km)
Lakóház (0.075 km)
Lakóház (0.080 km)
Lakóház (0.111 km)
"Schiffer-ház" (0.114 km)
Lakóház (0.118 km)
Lakóház (0.125 km)
Thonet-udvar (0.126 km)