Jeszenszky-villa

Régi
villa
Vác Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A villa és melléképülete a váci Duna-part D-i részén épült, az 1880-1890-es években. A telek É-Ny-i felén álló, szabálytalan alaprajzú, egyszintes épület főhomlokzata a Dunára néz, tengelyében erőteljes kiugrású, oromzatos, terasszal megtoldott rizalittal, melyet 3 nagy, íves ablak tör át. A hátsó homlokzat rizalitját szintén oromzat uralja, melynek két oldalához erőteljes kiugrású szárnyak csatlakoznak. Az oldalhomlokzatokhoz szintén erőteljes kiugrású szárnyakat építettek. A két épület 1921-től az Országos Katolikus Szövetség, 1935-től az Isteni Megváltó Leányai női szerzetesrend tulajdonában volt, iskolaként működött. A melléképületet 2002-ben lebontották.
külső leírás:
A villa a váci Duna-parton, három oldalon közterület által határolt, megközelítőleg téglalap alaprajzú telken épült. A villa a telek É-Ny-i felén áll, szabálytalan alaprajzú, egyszintes épület. Főhomlokzata a Dunára néz, tengelyében erőteljes kiugrású, oromzatos, terasszal megtoldott rizalittal. A hátsó homlokzat rizalitját szintén oromzat uralja, melynek két oldalán erőteljes kiugrású szárnyak csatlakoznak. Az oldalhomlokzatokhoz szintén erőteljes kiugrású szárnyakat építettek.
A dunai homlokzat középrizalitját vakolatsávos pillérekkel elválasztott 3 nagy, íves ablak töri át. A nyílásokat tagolt, konzolra támaszkodó vakolatkeret övezi, melybe az összetett főpárkányból induló kiugró zárókő ékelődik. Az oromzatban két vakolatkeretes ablak nyílik, melyeket két oldalról koronggal és bojttal díszített vakolatsáv keretez. A rizalit széleit a fő- és oldalhomlokzaton hasonló motívumokkal, koronggal és bojttal díszített, vájatolt lizénák keretezik. A rizalit előtt konzolokkal alátámasztott kőkorláttal ellátott terasz van. A rizalit két oldalhomlokzatán vakolatkeretes vakfülkét alakítottak ki, melynek záróköve az övpárkányig nyúlik, az öv- és a főpárkány közötti négyzetes mezőbe korong alakú vakolatdíszt helyeztek. A rizalit két oldalán lévő falmezőt 1-1 ablak töri át. A bal oldali ablak vakolatkeretes, emelt, hangsúlyos szemöldökkel, kis, konzollal alátámasztott könyöklőpárkánnyal. A jobb oldali ablak vakolatkeretét megszüntették. A D-i oldalhomlokzat Ny-i feléhez kis, félnyeregtetős toldalékot építettek, mely mögött 1+2, vakolatkeretes, emelt, hangsúlyos szemöldökkel, kis, konzollal alátámasztott könyöklőpárkánnyal ellátott ablak nyílik. A D-i szárny Ny-i, főhomlokzati oldalán egy kereteletlen ablak és egy szellőzőnyílás látható, a D-i homlokzatot 2 ablak töri át. Eredeti keretezését megszüntették, csak emelt szemöldökét őrizték meg. Az É-i szárny É-i oldalát 2, már ismertetett keretezésű ablak tagolja, a Ny-i homlokzat és a főépület É-i oldalhomlokzata tagolatlan.
A D-i szárny hátsó homlokzati, K-i homlokzatát egy, csak szemöldökkel hangsúlyozott ablak töri át. A hátsó, K-i homlokzat középtengelyét a főhomlokzati rizalittal megegyező kialakítású, 3 íves ablaknyílás és a felette kialakított, páros nyílással áttört, kontyolt oromzat emeli ki. A bejárat a 3 nyílástól jobbra található, hullámlemezes fedésű előtető védi. A rizalit 2 oldalán a D-i, illetve az É-i szárnyhoz kapcsolódó, de annak homlokzata elé ugró tömb K-i oldalát 1-1 vakolatkeretes ablak tagolja.
Az É-i oldal K-i és É-i bővítményei közé a főépületnél alacsonyabb párkánymagasságú toldalék épült. Központi ajtónyílása íves faltürörben nyílik, melyet két oldalról az ívet folytató, illetve lezáró negyedkörív ablakok szegélyeznek. A bővítmény lábazata és az épület sarkát hangsúlyozó lizéna kőburkolatos, az ajtó felett a kontyolt félnyeregtetőbe faoromzat ékelődik.
A homlokzatok éleit lizéna hangsúlyozza, a homlokzatok lábazatosak és a főpárkány alatt széles vakolatsávval díszítettek.

A telek K-i, Ilona utcai határán egy kétszintes, tetőtér-beépítéses, T alaprajzú lakótömb épül. Az épület alatt és a két épület között elhelyezett -talajszint fölé emelkedő- mélygarázsokhoz a villa előtt elhaladó, íves rámpa vezet.
A telek K-i határát a most épülő társasház és egy jelenleg romos állapotú falazott kerítés jelöli ki. Az ÉK-i határon falazott kerítés áll, az ÉNy-i és Ny-i oldalt téglafalra helyezett drótháló zárja le. A telek D-i határa falazott. A rizalit előtti terasz konzolai a talaj feltöltődése miatt a talajszintig lenyúlnak.
állapot leírása:
A villa állapota rossz. A falak körülbelül 0,5 m magasan nedvesek, és számos repedés is látható rajtuk. A nyílászárók korhadtak, a tető néhol beázik.
ugyanaz, mint:

Társasház (0.043 km)