Megújulásunk támogatója:  

Czvetkovits-ház

azonosító:
11716
törzsszám:
11202
szélesség (lat):
N 46° 4,385'
hosszúság (lon):
E 18° 13,381'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
megye:
Baranya
helység:
helyrajzi szám:
18674
település KSH kódja:
19415
földhivatal:
Pécs Körzeti Földhivatal
állapot:
Használaton kívül
rövid leírás:
Emeletes, nyeregtetős, D-Ny-i főhomlokzata 13 tengelyes (1+4+3+4+1), sarok- és középrizalitos épület, a rizalitok attikafallal és erkéllyel hangsúlyosak.
külső leírás:
A telek utcafrontján, zársorú beépítésben álló, egyemeletes nyeregtetős épület főhomlokzata dél-nyugatra néz. Az 1+4+3+4+1 tengelyes homlokzat horizontalitását a kis kiülésű közép- és sarokrizatitok ellensúlyozzák. Felettük attika-balusztrádok és az attika alatt fríz gazdagabb girlandos kiképzése látható. A földszinti nyílások félkörívesek, az emeletiek egyenes záródásúak. A két szélső tengely emeleti, timpanonnal díszített, pilaszterekkel szegélyezett kettős ablakai előtt volutás konzolokon nyugvó, vasból készült baluszteres erkélyek helyezkednek el. A timpanonok architrávjában növényi motívumok kaptak helyet. Az ezek által közrefogott 4-4 tengely emeleti ablakai egyenes szemöldökösek, a könyöklők alatti zónában törpe vakbaluszterekkel. A főtengely földszinti részén a kapu mellett pilaszterektől övezett 1-1 kisméretű ablak látható, fölöttük 1-1 félköríves záródású kicsiny ikerablakkal. E fölött öt volutás konzol tartja a főtengely széles erkélyét, melyek baluszterei - akárcsak a szélső két tengely esetében - vasból öntöttek. A két szélső emeleti ablak timpanonos, a középső - ahonnét az erkélyre is ki lehet jutni - íves-timpanonos. A tengely zárópárkányát girlandok díszítik. A homlokzat öntöttvas díszei - a földszinti nyílások lunetta-rácsai, valamint a rizalitok emeleti erkélyeinek baluszteres mellvédei - talán a Madarász-féle vasgyárban készültek. Említést érdemelnek a pécsi Zsolnay-gyár korai típusú máztalan terrakotta homlokzatdíszei.
állapot leírása:
Állapota kielégítő. Homlokzatán beázások nyomait látni (elsősorban a párkányzat és a lábazat zónáiban). A belső terek lelakottak.

Állapotjelentések

2010.11.14 13:12 ngabi állapot: 5 - pont: 4

Kifogástalan állapotú épület.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Városfal (0.068 km)
Várfal (0.132 km)
Koharits-ház (0.155 km)
Lakóház (0.161 km)
Dzsámi (0.179 km)