Malom

Ipari műemlék
Ipari műemlék
feldolgozó ipar
Budakörnyéki Földhivatal
Használaton kívül
rövid leírás:
Kolozsváry-Kiss István építette 1912-ben. Az épületet az 1920-as években modernizálták, majd az akkor legmodernebbnek számító Ganz gépparkkal szerelték fel. Ez a géppark teljes egészében értintetlenül, a mai napig üzemkészen megmaradt.
külső leírás:
Szabadon álló, téglány alaprajzú, egy emeletes, nyeregtetős, tetőtérbeépítéses, alápincézett épület. Ablakai szegmentíves záródásúak, homlokzatai simára vakolt dísztelenek. Bejárata az utcai homlokzat középtengelyében nyílik. Lábazata rusztikusan faragott quaderkövekből kialakított. Tetőfedése hullámpala.
Az épület utcai homlokzata elé a 20. sz. utolsó harmadában fa, fachwerkes szerkezetet imitáló, oszlopokon álló, öt nyeregtetővel fedett tömeg egységéből álló toldalékkal bővítették.
A telek utcaoldali téglakerítése az épülettel egy idős.
állapot leírása:
Az épület jó műszaki állapotban van. A fa oszlopokon álló, könnyűszerkezetű toldaléképület kivételével az épület eredeti tömegét, kialakítását őrzi.

Szépségéhez képest méltatlanul változatlan az állapota.