Kereszt

Plasztika
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:

Jó állapotú kereszt az útkereszteződés mellett kialakított kis parkban.

“Bicskei országútnál lévő faluvégi keresztet Böhm József állította 1817 előtt, s 1823-ban Pollauer Károly újra emelte, jelenleg Bach Antal [Pollauer Károly veje] tartja fenn.”
Pollauer Károly bognár, kádár – Steinhauser Klára családi tudósítása szerint – Mányról származott. Feleségül vette a biai Holczinger Terézt, és a Fő utca (mai Szent István út) végében házat épített. A családi emlékezet szerint részt vett a Viadukt építésében is, és egy óvatlan pillanatban lezuhant. Felépülése után hálából állíttatta újra a keresztet, most már kőből. Azonban ebből az látszik, hogy az 1823-as dátum, a canonica visitatiók kigyűjtésében egy elírás lehet. Hiszen az első hidat 1883–84-ben, a másodikat 1898-ban építették. Így a kőkereszt állításának helyes dátumaként 1883, esetleg hosszú lábadozás esetén 1893 valószínűsíthető.

A kőkeresztet egykor fakerítés vette körül. Régen az úrnapi körmenetek utolsó sátrát itt állította a Bach család.

A Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány önkormányzati értékvédelmi pályázat keretében 2008-ban restauráltatta a város szélén, a Szent István út végén álló keresztet.
A Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány a restauráltatáson túl felvállalta a kereszt környezetének rendbetételét is. 2008 végén elkészült a terület parképítési munkáinak nagy része, a tavaszi növénytelepítést követően április 4-én tartották a kereszt újraszenteltetését.

Restaurálta Konkoly György kőrestaurátor.

Horváth Imre