Megújulásunk támogatója:  

Lakóépület

azonosító:
11962
törzsszám:
11237
szélesség (lat):
N 46° 4,701'
hosszúság (lon):
E 18° 13,938'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
megye:
Baranya
helység:
helyrajzi szám:
17198
település KSH kódja:
19415
földhivatal:
Pécs Körzeti Földhivatal
állapot:
Használaton kívül
rövid leírás:
A Mária utca 35. szám alatt (hrsz.: 17198) és a József utca 28-32 szám alatt (hrsz.: 17189) található, három épületből álló együttesben működött 1867-1949 között Angster József és fia orgona és harmóniumgyára.
A három épület közül a Mária utca 35. szám alatti, 1850 körül épült, utcafronton álló, egyszintes klasszicista, és az udvarán álló kétemeletes, 1905 körül épült téglaarchitektúrás nyeregtetős épületet javasolt műemléki védelemre.

külső leírás:
A háromtagú épületegyüttes a következő részekre osztható:
A Mária utca 35. szám alatti (hrsz.: 17198), utcafronti, U alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület 1855-ben épült későklasszicista stílusban. Homlokzata 10 tengelyes, a 8. tengelyben a kocsibehajtó található, az utolsó két tengelyben ikerablakok, melyek a többiekhez hasonlóan sima szalagkeretet viselnek kis kiülésű könyöklőkkel. A 6. és a 7. tengely között emléktábla áll a következő felirattal:

E házban/és a mögötte lévő/épületekben működött/ANGSTER JÓZSEF/ÉS FIA/ORGONA ÉS/HARMÓNIUMGYÁRA/1867-1949/a gyárban 1300 orgona és/3600 harmónium készült./leghíresebb a szegedi, a/pécsi, a kassai dóm, a bu-/dapesti szent istván ba-/zilika és a zeneakadémia/orgonája./pécsi városszépítő és vá-/rosvédő egyesület o 1989/

Az épület fémajtaja, melyen rozetták és növényindás díszítések láthatóak, a háznál későbbi keltezésű. A kapualj síkmennyezetes, melyet ívelt borda választ két részére. Itt található a padlásfeljáró. A tornácos belső udvart négyzetes pillérek tagolják.
A többnyire átalakított belsők lelakottak, melyek jelenleg vagy üresek vagy tárolóhelyiségként funkcionálnak.

Udvarán téglalap alaprajzú, kétemeletes, tetőtér-beépítéses épület áll. Földszintje vakolt, az első és második emelet téglaarchitektúrás. A két emeletet téglákból kialakított fogsoros fríz választja el egymástól. A hosszabb oldal 6, a rövidebb 3 tengelyes. Az ablakok díszítetlenek. A homlokzatok sarkainál, illetve a két hosszabbik oldalon a 2. és a 4. tengelyeket követően téglából kialakított, a zárópárkány mezőjébe is belépő lizénák találhatóak. A földszintre egyszerű vasajtó vezet délről. Belül a betonozott aljzaton négyszögletes pillérek tartják az épület struktúráját és a gerendázott szerkezetű mennyezetet. Kelet felé egy újabb keletű vasbeton-üveg toldás található. Az első és a további emeletekre nyugatról, vasbetonlépcsőn lehet feljutni. Belsejük - akárcsak a földszint esetében - gerendás födém, de a padlózat pallóborítású. A teljesen díszítetlen emeleteket falépcső köti össze, néhány helyen az eredeti ajtó is megtalálható.

A József utcai 28-32 szám alatti (hrsz.: 17189) harmadik épület egyszintes, elnyújtott homlokzata teljesen díszítetlen, belseje felújított, de teljesen átalakított, jelenleg nyomdának ad helyet. Építészeti értékei nem jelentősek.

állapot leírása:
Az épület lelakott, átalakított, "modernizált". A lábazati zónáknál nedvesedést mutat. A kétemeletes épület állapota erősen leromlott, sok helyen romos, az emeleti fafödémek a korhadnak, mára már életveszélyesek. A falak sok helyen repedezettek, átázottak, vakolatuk leomlott, szétmállott.

Állapotjelentések

2010.12.14 10:32 ngabi állapot: 3 - pont: 7

Elhanyagolt épület, műhelynek látszik.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.