Görög katolikus templom

g.kat. templom
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Gör.kat. templom, késő barokk, 1774., bővítve 1930-ban.
:
Körítő fallal övezett dombtetőn, szabadon álló, keletelt, egyhajós, félköríves szentélyzáródású templom, nyugati oldalán négyzetes alaprajzú toronnyal. A templom teteje kontytolt nyeregtető, sík műpalával fedve, a tornyon fémlemez borítású többszörösen ívelt vonalú gúlasisak áll. A hajó és a torony nyugati sarkai visszaugratottan lekerekítettek. A templom körül szürke, cementes lábazat fut körbe. A torony sarkait alul függőleges vakolatsávok követik, melyek a lábazat és az alsó övpárkány alatt húzódó vízszintes vakolatsávhoz csatlakoznak. A torony nyugati homlokzatán szemöldökgyámos megoldású, de egyenes szemöldökű, lépcsős tagozatú, füles kőkeretes ajtó nyílik. A szemöldökkövön zárókő imitáció, évszámmal. Felette szegmentíves záródású, egyszerű könyöklőpárkányos fali fülkében Szent Mihály arkangyal képe látható. Feljebb holkertagozatú övpárkány húzódik, mely a templom körül körbefutva annak főpárkányát alkotja. A párkány felett a torony sarkai gúlás lezárású élszedésűek. A párkány feletti homlokzatszakasz tengelyében tagozott vakolt szalagkeretes körablak nyílik, a keleti kivételével a torony valamennyi homlokzatán. A homlokzatszakaszt újabb, erőteljesen tagozott, körbefutó övpárkány zárja le. A harangszinten a torony sarkai élszedettek, oldalanként egy-egy tagozott vakolt szalagkeretes, félköríves záródású ablak nyílik. A tornyot a sisak alatt kétrészes párkány koronázza. A hajó nyugati fala felett háromszög alakú oromfal emelkedik. A torony déli homlokzatának alsó részén a karzatra vezető, szegmentíves záradékú, keretezés nélküli ajtó nyílik, mely előtt egykarú lépcső áll. A hajó déli homlokzatának keleti harmada lépcsősen kiugrik. A nyugati harmadban két, félköríves záradékú, tölcséresen szűkülő ablak (köztük egy ferde síkú támpillér áll), a keleti harmadban pedig egy félkör alakú világítóablak nyílik. Ez utóbbi alatt modern ajtó áll. A szentély déli és északi homlokzatszakaszán egy-egy félköríves záradékú, keretezés nélküli, a keleti homlokzatszakaszon pedig egy ugyancsak keretezés nélküli körablak nyílik. A hajó északi homlokzata a déli tükörképe, azzal a különbséggel, hogy a nyugati harmadban itt nincs ablak. A torony északi falán a világháború helyi áldozatainak emléktáblája látható.

Nagy felújítás folyik, kerítést, lépcsőt készítenek, az épület is sorra kerül!