Uradalmi épület

Bicske Körzeti Földhivatal
Általános iskola, volt uradalmi épület, klasszicista, 1820 körül.
:
A település fő közlekedési csomópontjában É-NY - D-K-i irányban hosszan elnyúló téglalap alakú, bekerített saroktelek D-i részén 2-3 méter oldal- és előkerttel határolt, É-K - D-NY-i tengellyel szabadon álló, téglány alaprajzú, földszintes, vakolt, nyeregtetős épület, melyhez oldalszárnyak csatlakoznak.

D-K-i (fő)homlokzaton 11 (+2) tengelyben egyenes szemöldökzárású ablakok, a középső három tengelyben álló ablakokat négy kis kiülésű pilaszter és köztük ívesállás hangsúlyozza ki.
É-NY-i, (udvari) 11 tengelyes (1+8+2) homlokzatán hat pillér + két oszlopos tornácot látunk, melyre négy lépcsőfok vezet.
D-NY-i, rövidebb homolkzatán egy ablakot és egy elfalazott ablakot találunk.
Az udvart más, korabeli, illetve 1990-ban épült szárnyak határolják. A főépülettel egyidős melléképületek eredeti rendeltetésük szerint istálló, gazdasági épületek voltak.

2009.05.11 12:10 Bélosz állapot: 4 - pont: 3

Igaz, hogy általános iskola és könyvtár működik benne, de az épület és környezete (=műemlék) GAZDÁTLAN... (még a belső traktus meszelése ellenére is...)