Megújulásunk támogatója:  

Romkert

azonosító:
3842
törzsszám:
1551
szélesség (lat):
N 47° 11,498'
hosszúság (lon):
E 18° 24,665'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Rom
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
134, 399
település KSH kódja:
14827
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Romkert, kőtár és Szt. István-mauzóleum. A Szt. István-bazilika alapfalai, faragványai és egyéb középkori faragott kőanyag. Szt. István-szarkofág.
:
A romkert utcák, terek, épületek, falak által határolt téglányalaprajzú részben füves és részben burkolt járófelületű területen fekszik. Nagyrészt középkori eredetű épületek alap és lábazati falainak részleteivel és faragványainak töredékeivel.
Az É-i és K-i oldalról határolt téglafalazású, fülketagos fal és árkádíves épületrészei, részben az egykori belső várfalhoz kapcsolva, ugyancsak árkádíves, de magasabb épületrészek kapcsolódásával; stilizált ablakos és árkádos mauzóleummal, háromárkádos kapuval.
A fülketagos és árkádos épületrészek faragványtöredékek védelmét szolgálják.
D-i oldalon végig, emelt vasbetonpilléres alátámasztású rámpa húzódik, zártfalú és vasmellvédes korláttal. Járófelülete kőburkolatos. A rámpa lefedi az egykori középkori épületrészek töredékeinek jelentős részét. A rámpa pillértagjai helyenként az eredeti falmaradványokból indulnak ki, amelyekbe bevésték. A rámpa Ny-i szakasza alatt, két nagyobb terem húzódik, itt a nagyméretű torony alapfalait és pilléreit fedi le. A bazilika hajó részét délről konzolokon álló, szegmentíves vasszerkezetű világító műanyagalapú tetőzet fedi. A félköríves szentélyrésze fedetlen maradt.

Állapotjelentések

2021.11.09 11:22 ngabi állapot: 5 - pont: 30

Nincs változat az előző jelentés óta

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.