Megújulásunk támogatója:  

Zichy-palota

azonosító:
3843
törzsszám:
1520
szélesség (lat):
N 47° 11,465'
hosszúság (lon):
E 18° 24,610'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
palota
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
382
település KSH kódja:
14827
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Városháza irodái, volt Zichy-palota, copf, 1781. Bővítve 1936-1937-ben.
:
Terekkel és egy utcával határolt területen, részben beépítésben álló, szabálytalan négyszögalaprajzú, belső udvaros, háromszintes, eltérő homlokzattagolású, copf stílusú épület, cserépfedéssel.
A hosszabbik főhomlokzati rész 10 tengelyes, az É-i és a D-i szárny 5 tengelyes, hozzáépített újabb öttengelyes, tört homlokívű épületrésszel, eltérő járószint magassággal. Az É-i szárny Ny-i homlokzata egy tengely szélességben, szabad, a többi részéhez kétszintes épületrész kapcsolódik.
A lábazat eltérő szintmagasságú, a hosszabbik és az É-i homlokzaton övpárkány választja el a két alsó szintet, változatos kiképzésű főpárkányzatok zárják, az É-i homlokzati részen váltakozó kiosztású konzoltagokkal.
Az alsó szint ajtó és ablaknyílásai, két egyenes záródású ablak kivételével, szegmentíves lezárásúak, nagyrészt szalagkeretesek, a K-i homlokzaton zárókövesek.
Az első emeleti ablakok félköríves lezárásúak, szalagkeretesek, zárókővel, könyöklőpárkánnyal, az É-i homlokzaton könyöklőmezőkkel, ill. az É-i és K-i homlokzatokon magasra helyezett íves szemöldökpárkányokkal.
A felső szint valamennyi ablaka szalagkeretes, zárókővel, könyöklőpárkányokkal, az É-in még hangsúlyozva, kötényes könyöklőmezőkkel és felül copf füzérdíszekkel. Ez utóbbi homlokzat mindhárom szintjét, övpárkánnyal tagolt és copf fejezetű óriáspilaszterek kötik össze, a sarkokat lekerekített faltükrök kertezik.
A főhomlokzat hangsúlyos eleme a Zichy-címerrel díszített, kettős atlaszos, erkélyes kocsibejáró. Az atlaszokba végződő lépcsőtagú pilasztereket kváderek tagolják, törtvonalú párkányzatok zárja le, amelyhez az erkély formája is igazodik, az atlaszok felett két kőkorsó díszíti. A kovácsoltvas mellvédes erkély gazdagon tagolt figurális és ornamentális díszekkel.
A D-i homlokzathoz kapcsolódó épületrész alsó zónáját egyenes záródású, szalagkeretes nyílások tagolják, felül szegmentíves, záróköves. Az első tengelyének szegmentíves ajtója felett füzérdíszes erkéllyel, franciaajtóval, szemöldökpárkánnyal. Az erkély alapformáját az ajtó kilépő falsávokkal tagolt keretezése adja meg. A sarkon konzoltagos, kétablakos zárterkély áll, szemöldökmezejében copf füzérdísszel, könyöklője alatt tükörmezőkkel. Az épület egy tengely szélességben befordul az udvar felé-.
A szabálytalan alakú belső udvar nyugati szakasza eltérő szintmagasságú, lépcsőkkel összekötött. A kocsibejáró boltozott, innét szegmentíves, kétszárnyú lépcsőházi ajtó nyílik.
Az É-i és D-i szárnyat, nyugatról, kétszintes, eltérő magasságú, öttengelyes szárny köti össze, középtengelyében konzolokkal alátámasztott, vasmellvédes erkéllyel, franciaajtóval, egyenes záródású, szabályos kiosztásban álló ablaknyílásokkal. A két szintet csak az erkély járószintje osztja meg.

Állapotjelentések

2013.12.19 10:39 prozak01 állapot: 4 - pont: 11

Nagyon szép, különösen a kapuzat és a díszítőszobrok, a lábazatnál azonban elég csúnya hibák láthatók, ráférne egy kisebb felújítás.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.