Hajdú-Bihar
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, klasszicista, 1833-1836. Berendezés: főoltár, szószék, padok, klasszicista, 1830-1840.

A hosszúpályi plébánia térségi központi szerepet tölt be. Két filiája van (a monostorpályi és létavértesi kápolna), ezen kívül 6 település misézőhelye tartozik hozzá.
A templom kiváló állapotban van változatlanul. A lábazatnál látszik némi nedvesedés nyoma a vakolat föld feletti részén, de a széles sávban leszórt kavics remélhetőleg biztosítani tuja a szellőzést.
A bejáratnál elhelyezett emléktábla jelzi, hogy Liszt Ferenc 1879. március 16-án itt játszott a templom akkori orgonáján. A gyülekezet egy idő után azt az orgonát kicsinek találta, ezért készíttettek egy nagyobbat. A régi nevezetes orgona sorsa bizonytalanná vált, átmentettek, és később megvásárolta a református gyülekezet. Ma is ott található a szomszédban, a református templom karzatán.

Magtár (0.294 km)
Népi lakóház (7.971 km)