Megújulásunk támogatója:  

Magtárépület és két ún. tubus magtár

azonosító:
5360
törzsszám:
1887
szélesség (lat):
N 47° 23,616'
hosszúság (lon):
E 21° 46,338'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Agrár műemlék
eredeti főtípus:
raktározási létesítmény
eredeti típus:
élelmiszeripari raktár
eredeti altípus:
tubusmagtár
megye:
Hajdú-Bihar
helység:
helyrajzi szám:
42
település KSH kódja:
25894
földhivatal:
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Magtárépület és két ún. tubus-magtár, klasszicizáló késő barokk, 1826.

Állapotjelentések

2016.11.25 09:32 fehér állapot: 4 - pont: 57

A község legjellemzőbb műemlék jellegű épülete, a három építményből álló, több emeletes gabonatárolónak használt un. „tubus” magtár. Az egyedi műemlék együttest alkotó három terményszárító 1826-ban épült. A magtár épületekből kettő tubus alakú, galambdúc formájú, a harmadik fekvő, háromszintes épület. A tubus alakú magtárakba csigaköteles megoldással – lóvontatással – zsákokban juttatták fel a gabonát. Sajátos, eltolt szintű szellőzőrendszere kereszthuzat technológiájú. A gabona kivételekor az egész takarmánymennyiség megmozdul. A fekvő épületet termés-kiadásra és szárításra használták. A régi öregek futarának, lisztcserélőnek is hívták. Ezek az épületek szerves részei voltak egy uradalmi udvarnak, ahol szerfás dohányhodályok voltak még ezen kívül. Az önkormányzat 1992-ben megvásárolta az épületegyüttest és az Országos Műemléki Hivatallal közösen felújította.
1826-ban épült a három tagból álló épületegyüttes. Közülük a két "tubus" háromemeletes, és a jellegzetes tubus-alakról kapta a nevét. Ezekbe csigaköteles szerkezettel, lóvontatással, zsákokban emelték fel a gabonát. A mag szellőztetésére eltolt szintű szellőzőrendszert építettek ki, mely folyamatosan gondoskodott a kereszthuzatról.
A harmadik, fekvő épületet a szárításra és a termény kiadására használt épületet a régiek futarának, lisztcserélőnek is nevezték.
Ez a három épület szerves része volt az uradalmi udvarnak, ahol szerfás dohányhodályok is voltak ezek körül.
Az önkormányzat 1992-ben vásárolta meg, és az Országos Műemlékvédelmi Hivatallal közösen újíttatta meg az épületegyüttest. Mint az gyik képen látható, 2010-ben újból történt egy felújítás, ehhez képest érthetetlen a sok vakolathullás ilyen rövid idő alatt.
Az egyes épületek belső részei jó állapotban vannak, a lisztcserélő, szárító raktár tetőszerkezete egészséges, hibátlan.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.483 km)
Magtár (3.047 km)
templom (6.660 km)
Lakóépület (7.036 km)
Lakóépület (7.098 km)