Cifra istálló (Kocsimúzeum)

Agrár műemlék
lóistálló
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Parádfürdő településrészen a Tarna patak D-i oldalán álló, U alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, mozgalmas tömegformálású, gazdag részletképzésű, favázas-, tégla- és kőarchitektúrás épület középrizalittal, D-i végén emeletes épületrésszel, hangsúlyos, homlokzat elé nyúló, díszes ácsszerkezetű oromzatokkal, tetőfelépítménnyel. Az U két szárában háromhajós istálló, középső szárnyban faoszlopokkal alátámasztott mestergerendás kocsiszínek. Az utcavonalon hasonló elemekből formált kerítés. Kertjében kisebb, egykorú, földszintes lakóépület. Építtette gr. Károlyi György (építész: Ybl Miklós).
külső leírás:
A Tarna patak D-i oldalán álló, U alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, mozgalmas tömegformálású, gazdag részletképzésű, favázas, tégla- és kőarchitektúrás épület középrizalittal, D-i végén emeletes épületrésszel, hangsúlyos, homlokzat elé nyúló, díszes ácsszerkezetű oromzatokkal, tetőfelépítményekkel. Az utcavonalon hasonló elemekből formált kerítés.
Kertjében kisebb, egykorú, földszintes lakóépület.
Kocsimúzeum és szálloda.