Nepomuki Szent János-szobor

Plasztika
szobor
Jász-Nagykun-Szolnok
Törökszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településen kívül az ÉK-i kivezető út D-i oldalán álló, lesarkított háromszög alaprajzú, mindhárom oldalán kosáríves árkáddal megnyitott, csehboltozatos, sátortetős védőépületben, lépcsős, feliratos alépítményen álló szoborcsoport. A háromszög alaprajzú, lépcsős, füzérdíszes talapzaton Mária, karján a gyermek Jézussal, mellette Nepomuki Szent János felhőkön térdelő alakja, karingben, palásttal, birétummal, bal kezében a gyónási titok megőrzésének szimbólumaként nyelv, amelyet Máriának mutat, lábánál kulcs. Állíttatta Berényi Terézia.
Fegyvernek, Nep. Szent János szobor

Jelleg:
Lesarkított háromszög alaprajzú, mindhárom oldalán kosáríves árkáddal megnyitott, csehboltozatos, sátortetős védőépületben álló kő emlék.
Lépcsős emelvényen háromszög alaprajzú magas lábazatú, párkányos posztamens, mindhárom oldalán füzérdísszel. A posztamens fölött kisebb, fölfelé
ívesen szűkülő talapzaton szoborcsoport, felhőkön ülő Mária a gyermek Jézussal, mellette Nep.Szt.János térdelő alakja karingben, palásttal, birétummal,bal kezében nyelv, amelyet Máriának mutat, lábánál kulcs.

A szobor jó állapotban van. A sátortetős védőépület festésre szorul.

Pusztatorony (1.806 km)