Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Nagyboldogasszony
azonosító:
5938
törzsszám:
3948
szélesség (lat):
N 47° 30,223'
hosszúság (lon):
E 19° 54,692'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Jász-Nagykun-Szolnok
helység:
helyrajzi szám:
6380, 6381
település KSH kódja:
18209
földhivatal:
Jászberény Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Egyhajós, keresztházas, íves szentélyzáródású, kontyolt nyeregtetős templom. K-i homlokzata előtti tornya homorúan ívelt falakkal kapcsolódik a hajóhoz, a törtvonalú, volutában végződő oromfalak sarkain egy-egy angyallal. A homlokzatot kőből faragott nyíláskeretek és architektonikus részletek díszítik (Conti Lipót Antal). Az övpárkány fölött allegorikus alakokkal díszített vakívben címer. A torony két oldalán a földszint magasságában egy-egy fülkében Szent Péter, Szent Pál, Szent István és Szent László szobra. A szentély D-i oldalán sekrestye. Csehboltozatos belső, az apszis és a karzat fölött félkupola. Falképek: 1909 (Szirmai Antal, Juréna Antal). Berendezés: 18. század vége, 19. század (Pollack Mihály, Szoldatics Ferenc, Zirkler János). 15. század második felében épült templom helyén, több periódusban emelték: torony, 1761 (építész: Mayerhoffer János), hajó, 1774-1782 (építész: Jung József). 1887-ben felújították. A templomkertben: kőkereszt töredékei, 1700.
külső leírás:
Egyhajós, keresztházas, íves szentélyzáródású, kontyolt nyeregtetővel fedett templom, főhomlokzat előtti rornya homorú falakkal kapcsolódik a hajóhoz. A szentély déli oldalán sekrestye. Homlokzatán Szent Péter és Szent Pál, Szent István és Szent László szobra, valamint angyalok, illetve allegórikus alakok.
állapot leírása:
A revízió idején (1998. január) homlokzatfelújítás folyt.

Állapotjelentések

2015.10.29 14:44 klo állapot: 4 - pont: 18

A templom alapvetően jó állapotban van, ám a párkányoknál már meglehetősen elkoszolódott. A tábla szerint 2011-ben felújították, de a 46 milliót vélhetően a belsőre költötték. Jó lenne valami galambriasztó is, mert a toronykörnyékén gyomorforgatóan sok az ürülék a járdán. Gyanítom, a toronyban ugyanez a helyzet.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.