Római katolikus plébániaház

plébánia
r.k. plébánia
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, előkertes, L alaprajzú, földszintes épület, manzárdtetővel. Kapuja a D-i homlokzat középtengelyében, jobb oldalán emléktábla, 1914. Udvari homlokzatain nagyméretű, beüvegezett nyílások: az É-in kosárívesek, a Ny-in egyenes záródásúak. Utcai szárnya egy-, udvari kéttraktusos, oldalfolyosóval, részben boltozott (tükör-, fiókos donga- és csehsüveg boltozat) helyiségekkel. Régi nyílászárók. Berendezés: beépített szekrény, 18. század második fele. A telken új garázs és melléképület. Építtette Esterházy Imre esztergomi érsek 1743 körül.
külső leírás:
Szabadon álló, L alaprajzú, földszintes épület manzárdtetővel, palafedéssel. Főhomlokzata héttengelyes, a középső a kapu. Alul lábazat, fölül egyrészes párkány zárja, a falmező tükrös kialakítású, a tengelyeket kettős lizénák választják el egymástól. Az ablakok keret nélküliek, könyöklőpárkánnyal, fölöttük vízszintesen induló és oda visszatérő, szegmentíves szélein cseppekkel díszített tagozott szemöldökpárkány. Kapuja kosáríves, egyszerű szalagkerettel, váll- és zárókővel. Jobb oldalán emléktábla.
A főhomlokzattal átellenes udvari homlokzatot kosáríves, beüvegezett nyílások, a merőlegeset egyenes záródásúak tagolják.

A tetőn lenne javítani való, egyébként jó állapot.

Drágffy-kúria (0.097 km)