Intézői lak

egyéb lakóház
szolgálati lakás
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
Romos
rövid leírás:
A Balassagyarmatra vezető út mentén, baloldalt, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület, ÉNy-i homlokzatához kapcsolódó toldalékkal, utólag beépített kontytetővel. ÉK-i homlokzatán tornác, falazott oszlopokkal. Kéttraktusos, új födémmel, új tetőszerkezettel, megbővített nyílásokkal. Kályha- és kandallóhelyek. Pincelejárata a toldalék részben nyílik. Az épület 1840 körül épült majorsági intézői lakás céljára.
külső leírás:
A Balassagyarmatra vezető út mentén baloldalt szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, egyik oldalán dór oszlopok tartotta tornácos épület beépített tetőtérrel. A tetőablakok kutyaól-típusúak, a tető lekontyolt cserép héjjal. Az úttal átellenes homlokzatához négyzet alaprajzú toldalék csatlakozik.
Vakolata csontig leverve, lábazat és egyrészes főpárkány valószínűsíthető. Tornácos homlokzatán 1 ablaktengely, tornác (1 féloszlop - 5 oszlop - 1 féloszlop), nyílás nélküli falfelület, út felőli oldalhomlokzata négy, másik kéttengelyes + a toldalék fala, a tornácossal átellenes homlokzata 9 tengelyes. A nyílások állótéglány alakúak, szemöldökpárkány-csonkokkal.

Az épület állapota tökéletes.