parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, előkertes, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzattal. Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal, fakorlátos mellvéddel. Eredetileg egytraktusos, átalakított belső, gerendás fafödémmel. Népi műemlék.
külső leírás:
Fésűs, beépítésű telken, az utcára merőlegesen épült, előkertes 1 traktusos (szoba-konyha-előtér/fürdőszoba) ház. Udvari és utcai homlokzata előtt homloktornác, bárdolt fa oszloppal, fakorlát mellvéddel. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelt. A homlokzatot rakott kő lábazat szegélyezi. Nyílászárói egyenes záródásúak, kettős, hagyományos kialakításúak. Tetőszerkezete pórfödém. Tetőzete egyszerű szarufás alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel, deszka oromzata.

Változás nincs az épület állapotában , talán annyi, hogy tél van és látszik a használatlanság.