parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Kossuth Lajos u. 69. számú ház (trsz.: 5871) mögött, önálló telken áll. Téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utca felé eső végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel. Udvari végéhez (a terepviszonyoknak megfelelően, szinteltolással lefelé) toldalék kapcsolódik. Egytraktusos, hagyományos beosztású, gerendás fafödémes helyiségekkel. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, előkertes beépítésű, egysoros alaprajzú épület. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelve. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető, cserépfedéssel. Oromzata deszkaoromzat. Utcai homlokzatán 2 keresztosztós ablaktengely látható. Az udvari homlokzat 5 tengelyes, melyből a 2. és 4. 1-1 szegmensíves fülkében ülő ajtó. Az ablakalja betonozott.

Jó állapotban van.