parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzattal (kereszt, szív, kör). Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal, fűrészelt díszítésű deszkamellvéddel. Alépítménye utcai homlokzatának közepén pincebejárat. Egytraktusos, szoba - konyha - szoba - kamra - istálló - füstölő beosztású, gerendás fafödémes helyiségekkel. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs, utcavonalas beépítésű épület. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelt. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel. Oromzata fűrészelt kereszt, szív, kör, csipke mintás deszkaoromzat. Faoszlopos fűrészelt díszes mellvédes homloktornáca betonozott. Nyílászárói barnára pácoltak. Utcai szobája alápincézett, bejárata az utcafrontról nyílik.

Állapota nagyon szép! Láthatólag télen nem használják. A korlátra virágláda tartó vasak kerültek.